25 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Van'ı baştan başa yeniledik!

Erdoğan Bayraktar: Van'ı baştan başa yeniledik!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar Van’da 149 hektarlık bir alanın Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli alan ilan edildiğini söyledi...



Van'da alan içerisinde 3 bin 500 yapı bulunduğunu belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bakan Bayraktar, “Burada14 bin 500 nüfus bulunuyor. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü Kanunu Kapsamında buradaki hak sahipleri ve kiracılar kanunun getirdiklerinden faydalanabilecek. Kira yardımı, kredi ve faiz  desteği, proje  yardımı gibi kanun kapsamında ne gerekiyorsa biz Van’a bunu yapacağız. Sağlam evler yapacağız ki Van İlimiz burada oturan vatandaşlarımız, 7.2’lik bir deprem sonrası aynı acıları yaşamasın. Normal hayatlarına kaldıkları yerden devam etsin. Bunu yapmak bizim boynumuzun borcu” dedi. 


Bayraktar, riskli alan ilan edilen 149 hektarlık alanın 44 hektarının  proje ve çalışmalar  için Bakanlık tarafından  TOKİ’ye yetki devri yapıldığını belirterek, “TOKİ tarafından yürütülen çalışma alanı dışında kalan bölgenin, Bakanlığımızca, kentsel dönüşüm uygulamasına yönelik projelendirme süreci başladı. Binaların yıkımı, arazinin tasfiye edilmesi, alt yapı bağlantı projelerin yapımı ve uygulanması, yıkılan binaların enkazının kaldırılması için Erciş Belediye Başkanlığına 1 milyon 500 bin liralık ödenek aktarıldı” şeklinde konuştu.


ESANAFA PREAFABRİK İŞ YERİ VERİLECEK


Bakan Erdoğan Bayraktar, Van’da kentsel dönüşüm kapsamında  iş yeri sahibi olan esnafın da mağdur edilmeyeceğini  söyledi. Bayraktar,  talebi doğrultusunda isteyen işyeri sahibine  kira yardımı;  işyerleri yıkılanlara ise Erciş Belediye Başkanlığı’nca uygun görülen boş alanlara prefabrik iş yerleri inşa edileceğini  bunların iş yerleri yıkılanlara geçici  olarak verileceğini belirtti. Bayraktar, “254 adet ticari dükkan- satış ünitesi olarak kullanılabilecek camekanlı konteyner Bakanlığımızca yaptırılmakta. Alanın zemin dolguları tamamlandı. En kısa sürede vatandaşların kullanımına sunulacak” dedi.


 


TOKİ 17 BİN AFET KONUTU YAPTI


Bakan Bayraktar, deprem sonrası Van’da,  TOKİ’nin 3 milyar lira tutarında   24 bin 134 konut yaptığını , bu konutların 17 bin 722’nin afet konutları olduğunu bildirdi. Deprem sonrası 12 lise, 29 ilköğretim okulu, 750, 1430, 3580, 350 kişilik yurt binaları,80 ahır,34 cami, 17 ticaret merkezi, 3 pansiyon, 3 sosyal tesis, belediye hizmet binası,10 aile  sağlık merkezi, 3 eczane, 4 hastane, 2 sağlık ocağı ve engelsiz yaşam merkezlerinin  yapıldığını ifade etti.  Bayraktar,  proje ve ihale çalışmaları devam eden 4 bin konutla birlikte Van’da, TOKİ’nin  29 bin 17 konut sayısına ulaşılacağını belirtti.


VAN’A 5. 890.021,87 TL ÇEVRE YATIRIMI


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Van’a yapılan çevre yatırımlarını açıkladı. Bakan Bayraktar “Van ilimize 2002-2013 yılları arasında toplam 5. 890.021,87 TL yardımda bulunduk.” dedi.


Bakan Bayraktar yaptığı açıklamada şunları söyledi:


“Çevre düzenleme, park, dere ıslahı, çöp konteynırları, katı atık tesisleri yatırımlarında bakanlık olarak Van ilimize 2002-2010 yılları arasında yapılan yardım 3.010.550,44 TL’dir.  Van depreminden sonra bölgeye yaptığımız yatırımlar ise 2.879.471,43 TL’dir.  Toplam da 2002-2013 yılları arasında Van ilimize yapılan yardım ise 5. 890.021,87 TL’dir. Bölgeye yaptığımız yatırımlar devam edecektir. Depremin yaralarının sarılması için elimizden geleni yapıyoruz. Ülkemiz şehirlerinin büyük çoğunluğu, aynı zamanda deprem kuşağındadır. Yıllarca ötelenen, üzerinde durulmayan bu gerçek; ülkemize maalesef acı bir fatura çıkarmıştır. Görmezden gelenlerden, sorun yokmuş gibi davrananlardan olmadık ve devlet olarak bu işin üzerine gittik. Van’daki kardeşlerimizin yanında olduk. Van’ı baştan başa yeniledik ve açılan yaraları sarmaya çalıştık. İnsan odaklı, birey odaklı çalışmalarla büyük bir aşama kaydettik. Bu noktada herkes üzerine düşen sorumlulukları yerine getirirse; bu acı tecrübeleri yaşamak durumunda kalmayız.   Bu sorumlulukları yerine getirdiğimiz zaman şehirlerimiz daha yaşanılır, daha çevreci, daha az enerji harcayan bir hale gelecektir. Bu olumlu gelişmelerin sosyal barış ve toplumsal huzura da katkı sağlayacağı mutlaktır.


İLLER BANKASINDAN VAN’A DEV YATIRIMLAR


Van Depreminden sonra ilin yaralarını sarmak için seferberlik başlattıklarını söyleyen Bakan Bayraktar, “İller Bankası olarak Altyapı, Altyapı Proje Hizmetleri, Diğer Altyapı, Finans, Malzeme, Şehircilik Proje Hizmetleri ve üstyapı alanlarında 85 adet iş için 133 milyon 87 bin TL kredi tahsisi yaptık; 41 milyon 136 bin TL ise hibe verdik.” şeklinde konuştu.


Bakan Bayraktar ayrıca, “Belediye Yapıları, İçme suyu, Kanalizasyon, Kanalizasyon Proje, Atıksu Arıtma İnşaatı, Diğer Altyapı, Harita, İmar Planı ve Malzeme alanlarında ise 68 adet iş için 70 milyon 115 bin TL tutarında harcama yaptık. Van için daha fazlasını yapmaya her zaman hazırız” dedi.



Geri Dön