19 / 04 / 2024

Ergün Turan: Şehir merkezleri sanayi sitelerinden arındırılacak!

Ergün Turan: Şehir merkezleri sanayi sitelerinden arındırılacak!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı M. Ergün Turan, kentsel dönüşüm projeleriyle şehirlerin, dokusunu tehdit eden ve imajını bozan sanayi sitelerinden de arındırıldığını söyledi.



TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, afetlere karşı riskli, köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış plansız konutların ülkemizin en önemli sorunları arasında bulunduğunu ifade etti. Turan, bu yapıların hem vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini hem de şehirlerin sağlıklı gelişimini engellediğini kaydetti.


Plansız yapılaşma şehirlerin dokusunu tehdit ediyor


Hızla artan konut talebine şehirlerin normal gelişiminde yanıt verememesinin, sağlıksız yapılaşmaya ve gecekondulaşmaya neden olduğuna dikkat çeken  TOKİ  Başkanı, uygun olmayan araziler üzerinde, kalitesiz malzemelerle, temel mühendislik ve yapım tekniklerinden yoksun, plan gözetilmeksizin inşa edilen yapıların hem vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini hem de şehirlerin sağlıklı gelişimini engellediğini kaydetti.


Sanayi sitelerinde de dönüşüm


TOKİ Başkanı Turan, plansız yapılaşma sonucunda şehir merkezlerinde kalan ve imajı bozan sanayi sitelerinde de kentsel dönüşüm projeleri uygulanarak, şehir merkezlerinin sanayi sitelerinden arındırıldığını belirtti. Turan bu kapsamda İdarenin Şanlıurfa, Uşak, Bursa ve Yozgat Boğazlıyan’da dönüşüm projeleri gerçekleştirdiğini açıkladı.


Şanlıurfa projesinin ihalesi 30 Mart tarihinde


TOKİ ile Şanlıurfa Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen Şanlıurfa Merkez Eski Sanayi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ile şehrin merkezinde kalan sanayi sitelerinden temizlenmesi planlanıyor. Projenin 1. Etabında 6 işyeri, 88 ofis, 463 dükkân ile çevre düzenlemesi inşaatı işinin ihalesi 30 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirilecek. Toplam bin 19 hak sahibi bulunan proje kapsamında toplamda 882 konut, bin 241 dükkân ve 712 ofis yapımı planlanıyor.


Uşak’ta tabakhane yeni kent merkezi olacak


Uşak’ta uygulanacak proje ile de şehrin imajına zarar veren Tabakhane bölgesi, Uşak’ın yeni kent merkezi haline getirilecek. Böylelikle Ankara-İzmir karayolunun kavşak noktası olması nedeniyle on binlerce aracın geçiş noktasında bulunan şehrin vitrini konumundaki bölge, modern ve görkemli bir yaşam alanı haline dönüşecek. Yerleşim alanları, kamu kurumları, sağlık merkezleri, kent meydanları, alışveriş, yürüyüş ve eğlence alanları, restoranlar, parklar, dere ıslahı ile peyzaj düzenlemesi ve kapalı otoparklarıyla birlikte Uşak’ta, örnek olabilecek kentsel dönüşüm projesi uygulanacak.


Yozgat Boğazlıyan Aşağı Mahalle (Eski Sanayi) Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi ile imaja zarar veren yapılar yıkılarak ilçenin vitrinine önemli katkı sağlanacak. Proje kapsamında 285 konut, belediye hizmet binası, kültür merkezi binası, üç ticari blok inşa edilecek.


TOKİ Haber


Geri Dön