20 / 04 / 2024

Erol Ayyıldız: Aydın, Türkiye'nin tarihi ve turizm cennet köşesi!

Erol Ayyıldız: Aydın, Türkiye'nin tarihi ve turizm cennet köşesi!

Aydın Valisi Erol Ayyıldız, tarım, sanayi ve turizm potansiyeli ile dikkat çeken Aydın'ın Türkiye'nin marka şehirlerinden biri olma yolunda hızla ilerlediğini dile getirdi. Aydın'ın Türkiye'nin cennet köşesi olduğunu da sözlerine ekledi.



Kentin tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeli, vasıflı insan gücüyle Ege Bölgesi ve Türkiye'nin hızla gelişen kentleri arasına girdiğini kaydeden Ayyıldız, kent nüfusunun yüzde 55'inin tarımla uğraştığını dile getirdi. 


Aydın'ın incir, zeytin ve kestane üretiminde birinci, pamuk ve enginar üretiminde ikinci, çilek ve bamya üretiminde ise üçüncü sırada yer aldığını anlatan Ayyıldız "Devlet desteğiyle yakalayacağımız kalkınmayla tarımda Avrupa standartlarına yakalayacağımıza inanıyorum" diye konuştu. 


Turizmin de Aydın'da ön planda olduğunu vurgulayan Vali Ayyıldız, "Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, açık hava müzesi görünümündeki ilimizi 2013 yılında 5,4 milyon turist ziyaret etmiştir" dedi. Vali Ayyıldız, turistik tesislerde doluluk oranı 2012'de yüzde 53 iken 2013 yılında yüzde 76 seviyesine yükseldiğini anlattı. 


Sanayileşme Atılımı! 


Ayyıldız, son yıllarda kentin sanayileşmede hızla yol aldığını belirterek, "Sanayimiz ağırlıklı olarak tarımsal üretimi işlemeye yönelik gıda imalatı, tekstil ürünleri imalatı, makine ve ekipman imalatı, madencilik ve taş ocakçılığı, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ürünleri imalatı ve kimyevi maddeler imalatından oluşmaktadır. Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerine göre 2000 yılında, Aydın'ın 96 milyon dolar olan ihracat rakamları 2013 yılında 689 milyon 419 bin dolara ulaşmıştır. İlimizin ülke ekonomisindeki payı binde üçten binde beşe yükselmiştir. Yaş sebze ve meyveler, salamura zeytin, konserve, salça, işlenmiş incir gibi tarımsal ürünlerin yanı sıra tarım makineleri, zeytinyağı makineleri, otomotiv yan sanayi ürünleri, beyaz eşya ürünleri, yer altı servetlerinden feldspat, kuvars, mermer ile şişelenmiş içme suları dünyanın değişik ülkelerine ihraç edilmektedir" diyerek Aydın'ın kalkınmasını sürdürdüğünü kaydetti. 


Marka Kent!


Vali Ayyıldız, kentin tüm bu avantajlarını en iyi biçimde değerlendirmek ve Aydın'ı bir marka şehir haline getirmek için çalışma yürüttüklerini sözlerine ekledi. 


Sabah Egeli Ek


Geri Dön