25 / 04 / 2024

Erol Yarar: Herkes kayacak Türkiye kazanacak!

 Erol Yarar: Herkes kayacak Türkiye kazanacak!

Kayak Federasyonu Başkanı Erol Yarar "Herkes kayacak, Türkiye kazanacak" diye özetlerken, kayak sporunun ülke ekonomisine katkısına vurgu yaptı. Yarar, 2026 Kış Olimpiyatları'nı Türkiye'de gerçekleştirme hedeflerine biraz daha yaklaştıklarını söyledi.



Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) ve Türkiye Kayak Federasyonu'nun işbirliğiyle 'FIS Snovvboard Avrupa Kupası'nırı Türkiye etabı 14-15 Şubat tarihlerinde Kayseri Erciyes Dağı'nda gerçekleşiyor. Türkiye Kayak Federasyonu (TKF) Başkanı Erol Yarar düzenlediği basın toplantısında Türkiye Kayak Federasyonu yönetimini devraldıklarından bu yana dünya çapındaki organizasyonu KAYSERI Mustafa Meydan yolları an Türkiye'ye getirmek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, 2026 Kış Olimpiyatları'nı Türkiye'de gerçekleştirme hedeflerine biraz daha yaklaştıklarını söyledi. 

500 bin yeni istihdam "Türkiye Kayak Federasyonu'nun uzun vadeli hedefleriyle, kayak demokratikleşecek, herkes kayacak Türkiye kazanacak" diyen Yarar, TKF'nin 2023 hedeflerini şöyle açıkladı: "Avusturya ile yüksek oranda benzerlik gösteren Doğu Anadolu bölgesinin, 2023 hedefleri çerçevesinde kalkınması , kış sporlan bu bölgelerde yaygınlaştmlarak sağlanacak. Türkiye Kış Olimpiyatları'na taüp olacak. Türkiye'de 4 milyon kişi, sporcu ve seyirci olarak kayak sporu ile entegre edüecek. 100 Bölgede 5 bin otel 275 bin yatak kapasitesi oluşumunu temin edecek ARGE çalışmaları tamamlanarak hükümete sunulacak. 30 bölgesel (Balkan-Asya-Avrupa) Şampiyonası ve 10 Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapılacak. Bölgesel kalkınma, katma değerli bir sektör olan kış turizmine dayandırüarak, bölgesel sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunulacak. 

500 bin yeni istihdam yılda 1 Milyar dolarlık yeni bir sanayi oluşturulacak. Yılda 13.5 milyon turist potansiyeli değerlendirilecek. 

Türkiye'nin loş sporlarında dünyada ük 10 içine girecek altyapı oluşumu tamamlanacak." Türkiye'de ilk kez düzenlenen FIS Snovvboard Avrupa Kupası yaklaşık 8 ülkeden 44 sporcunun katılımıyla 14-15 Subat'ta ilk kez Erciyes'te gerçekleştiriliyor. 


TÜRKİYE'DE ve dünyada kayak sporunu değerlendiren Yarar, su bilgileri verdi: "Kayak, kıs turizminin gelişmesine öncülük etmesi nedeniyle bölgesel kalkınma sağlayan tek spor. Kayak sektörüne yapılan yatırımlar 7 yılda fazlasıyla geri dönüyor. Dünyada kıs sporları ekonomisi; tüm sektör değerlendirildiğinde, sanayi üretimi senelik 20 milyar Euro, dünya kıs 100 MİLYAR EURO'LUK PAZAR sporları turizm geliri ise 100 milyar Euro. Dünyada, kıs turizminin gelişmiş olduğu bölgelerdeki tesisler, yaz aylarında sağlık turizmi amacıyla değerlendiriliyor. Dünyada 80 ülkede 2 bin kayak tesisi ve 6 bin pist bulunuyor, toplam lift sayısı İse 27 bin civarında. Türkiye'de 3 bin'den fazla dag var ancak sadece 10 tanesinde kıs sporları yapılabiliyor. 


Star


Geri Dön