26 / 04 / 2024

Ersin Aydeniz'den Türk yatırımcılara Afrika'ya enerji yatırımı çağrısı!

Ersin Aydeniz'den Türk yatırımcılara Afrika'ya enerji yatırımı çağrısı!

Nijerya'da 1.5 yıldır faaliyet gösteren E7 Grup'un CEO'su Ersin Aydeniz, Türk yatırımcıları Afrika'ya çağırdı. Ersin Aydeniz Türk yatırımcılara "Enerji alanında büyük açık var" dedi..



Türkiye'nin Afrika ile ticareti artırmak için başlattığı açılım Türk şirketlerinin daha çok iş yapmalarının yolunu açtı. Afrika kıtasının 180 milyon nüfuslu ülkesi Nijirya ise teşvikleriyle Türkler'in gözdesi oldu. Bu ülkeye, konut projesiyle ilk adımını atan E7 Grup, enerji alanında da yeni yatırımlar için kolları sıvadı. Türkiye'de yapı market, inşaat, enerji ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren E7 Grup, Nijerya'da konut projeleri ve enerji yatırımları yapmayı planlıyor. E7 Grup CEO'su Ersin Aydeniz, büyük bir elektrik açığı bulunan Nijerya'nın bu eksikliğini gidermek için bedava doğalgaz verdiğini belirterek, "Ülkede ayrıca büyük ama işletilmeyen petrol ve kömür yatakları var" dedi. Asıl yatırım fırsatının enerji alanında olduğunu söyleyen Aydeniz, "Biz 1.5 yıldır bu ülkedeyiz. Nijerya'da yerel ortağımız Mannah Grup ile birlikte çalışıyoruz. Amacımız kendi yatırımlarımızın yanı sıra doğalgazla elektrik üretimi yapan Türk şirketlerin buraya gelmesi için rehber olmak. Türkiye'de kapanmak üzere olan doğalgaz santrallarının sökülerek bu ülkeye getirilmesi gündemde" diye konuştu. 


10 YILDA 100 MİLYAR $ 

Dünyanın en büyük 8'inci petrol ihracatçısı olan Nijerya'nın elektrik sıkıntısı yaşadığını, halkın aydınlatma için mum, odun, gaz lambası ve jeneratör kullandığını söyleyen Aydeniz, "Ülke, jeneratörlerde kullanmak üzere 13-14 milyar dolarlık motorin ithal etti. Nijerya'da gelecek 10 yılda her yıl 10 milyar dolar enerji yatırımı planlanıyor" dedi. 


3 YILLIK BÜYÜME HEDEFİ: % 75 

Önümüzdeki 3 yıl içinde ağırlıklı olarak enerji ve inşaat yatırımlarıyla yüzde 75 büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Aydeniz, diğer bir projelerinin ise yapı marketleri Afrika geneline yaymak olduğunu vurguladı. Konut projelerine malzeme tedariki sağlayan E7 Yapı'nın, Nijerya'da ilk etapta 15 yapı marketi kuracağını söyleyen Aydeniz, "Afrika'nın diğer ülkelerine de aynı sayıda market açmak için çalışıyoruz. Franchising vereceğimiz yapı marketlerde satılacak ürünler Türkiye'den gidecek. Böylece yerinde ihracat yapacağız" dedi.


NİJERYALI MANNAH GRUP'LA ORTAK OLDU 

Türkiye'de Suare Residence, Quant Residence, Kaya City Residence ve Sky Tower Hotel gibi projeleri yaptıklarını belirten Aydeniz, şöyle konuştu: "Nijerya Hükümeti ile 2 bin 500 konutluk proje için görüştük. Orada Mannah Grup'la çalışıyoruz. Türk büyükelçiliğinin boşalttığı binayı aldık. 50 konutluk bir rezidans yapıyoruz."


Sabah Gazetesi


Geri Dön