18 / 04 / 2024

Ertuğrul Günay: Tarihi kalıntılara zarar vermemek şartıyla ev yapabilirsiniz!

Ertuğrul Günay: Tarihi kalıntılara zarar vermemek şartıyla ev yapabilirsiniz!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kazı alanlarının çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşları, tarihsel yapıların özgün izlerine zarar vermemek kaydıyla, evini onarabilmesi, uzak mesafede ev yapabilmesi iznini verdi




Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kilis'teki Oylumhöyük kazı alanında incelemelerde bulundu. Günay, kazı çalışmaları hakkında bilgi aldıktan sonra Oylumhöyük köylülerinin sıkıntılarını dinledi. 

 

Günay, daha sonra yaptığı konuşmada, 7 bin yıl önceki duvar kalıntıları kazılırken, vatandaşlara, buralara ağaç dikilemeyeceği, bakım yapılamayacağı ve çiçek dikelemeyeceğini söyleyerek zorluk çıkarılmaması gerektiğini ifade etti. 



Çalışmaları yaparken ''koruma ve kullanma dengesi koyacakları''nı dile getiren Günay, şöyle devam etti: 

 

Ünik eser varsa etrafını çevirip koruruz. 'Burada 5 bin yıl önce, 7 bin yıl önce bir yerleşim varmış' deriz. Ama o izlerin uzadığı periferi alanlarında vatandaşlarımızın yaşamasına imkan tanıyacağız. Tarihsel yapıların özgün izlerine zarar vermemek kaydıyla evini onarabilmesine, biraz daha uzak mesafede evini yapabilmesine, bahçesini düzenleyebilmesine, tuvalet yapabilmesine, kökleri derine gitmeden, kökleri yüzeyde ağaç dikebilmesi konusunda rahatlık vermemiz lazım. Aksi takdirde vatandaşlar buraların korunmasını değil, tahribat olmasını görmek zorunda kalıyorlar. Biz bunu bir işkenceye dönüştürmeyeceğiz, tam tersine 'burayı yaparsak ileride buraya turist gelecek, çocuklarınız rehberlik yapacak, gazoz satacak. Bir ekmek kapısı açılacak' diye umut vereceğiz.

     

Günay, buradaki incelemelerinin ardından Kilis Müzesi'ni açtı. 



AA

     



Geri Dön