27 / 04 / 2024

Erzincan'da inşa edilen deprem konutlarında son durum ne? 

Erzincan'da inşa edilen deprem konutlarında son durum ne? 

1992 depreminden sonra Erzincan'da inşa edilen deprem konutlarının yapımı devam ediyor. Çalışmalar dahilinde 15 bin 600 bina inşa edildi, birçok hasarlı bina ise güçlendirildi.



Erzincan'da 13 Mart 1992'de yaşanan ve 653 kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin yaralandığı, çok sayıda binanın yıkıldığı 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrasında yeni binalar deprem yönetmeliğine ve yatay mimariye uygun yapılıyor. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, 29 sene önce kentte meydana gelen depremin hem can hem de mal kayıplara sebep olduğunu belirterek bu tarihten sonra depremden ders çıkartılarak yapılaşmanın deprem yönetmeliklerine uygun bir şekilde gerçekleştiğini dile getirdi. 

Aksun, söz konusu depremin ardından oluşan büyük hasarların ortadan kaldırılması için devletin harekete geçtiğini ve çok kısa sürede yıkılan binaların yerine yenilerinin yapıldığını vurguladı.

Erzincan da inşa edilen deprem konutlarında son durum ne? 

Depremden bu yana şehirdeki toplam yapı stokunun yarısına yakınının yenilendiğini söyleyen Aksun, geri kalan kısmı da yenilemek istediklerini dile getirerek "Bunları inşallah devletimizin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bizlere sunacağı uzun vadeli kredi imkanlarıyla kısa zamanda yenileyebiliriz. Erzincan Belediyesi olarak geçmiş yıllardan bugüne deprem yönetmeliğine uygun bina stoklarının oluşturulması için hassasiyet gösterilmiş, biz bu hassasiyeti devam ettirmekteyiz, her yenilenen deprem yönetmeliğini mutlaka ilimizde harfiyen uygulamaktayız." şeklinde konuştu.

"Erzincan'ı depremler görmüş il olma korkusundan kurtarmak istiyoruz." diyen Aksun, olası depremlerde binaların ayakta kalması düşüncesiyle nelerin yapılabileceği konusunda görüşmeler  yaptıklarını, deprem yönetmeliklerinin hükümleri doğrultusunda bina stoklarını yeniden oluşturduklarını ifade etti.

Aksun, dayanıklı binaların göçü engelleyeceğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu: 

"Erzincan depreme dayanıklı binalarıyla nüfusun kalıcılığını, göçün durdurulmasını sağlayacaktır. Bu kanaatimiz artık her geçen gün artmaktadır çünkü artık daha kaliteli binalar inşa edilmekte, daha dayanıklı yapılar oluşturulmaktadır. Onun için de Erzincan depreme hazır mı diye soracak olursanız, evet 1992 depreminden sonra inşa edilen binalarla depreme hazır vaziyetteyiz çünkü çeşitli güçlendirmeler de yapıldı."

Erzincan da inşa edilen deprem konutlarında son durum ne? 

Bekir Aksun, son zamanlarda depreme dayanıksız resmi bina ve okulların yıkıldığını, güçlendirmesi gereken binaların ise güçlendirildiğini anlatarak, kentsel dönüşüm planlaması çerçevesinde de ilk adımı Kızılay-Hocabey mahallelerinde atıp kısa sürede bitme aşamasına geldiğini dile getirdi. 

Kentte özellikle deprem sonrası daha çok hayata geçirilen ve benimsenen yatay mimari şeklindeki yapılaşmanın süreceğini vurgulayan Aksun, şunları söyledi: 
"Erzincan yatay mimarinin seyrinde gelişen şehir ve genellikle batı istikametine doğru gelişmekte. Yatay mimarimiz devam edecek, çok katlı binalar halk tarafından da çok benimseniyor. Erzincan bahçeli evleri ile anılan şehirdi, yeniden bu ihtiyaç hasıl oldu. Yapılaşmada il merkezinin dışına doğru hızlı bir akış var."

Depremden sonra 15 bin 600 bina yapıldı

Erzincan Belediyesi'nin aktardığı bilgiye 2021 senesi itibariyle 25 bin 600 yapı bulunan Erzincan'da, 1992 depreminden sonra yüzde 84'ü mesken, yüzde 10'u iş yeri, yüzde 6'sı kamu binasından meydana gelen 15 bin 600 bina yapıldı, hafif ve orta hasarlı birçok bina ise güçlendirildi.

Kentin 1992 yılındaki deprem öncesi yapı stokunun yüzde 72'sinin tek katlı, yüzde 20'sinin 2 katlı, yüzde 6'sının 3 katlı, yüzde 2'lik kısmının ise 4-5 ve 6 katlı olduğu, ilde Toplu Konut İdaresi ve belediyenin kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

TOKİ'den Erzincan Üzümlü'ye 95 konut!


Geri Dön