19 / 04 / 2024

Eş muvafakatnamesi olmadan kredi alınır mı?

Eş muvafakatnamesi olmadan kredi alınır mı?

Muvafakatname; Kişinin oturduğu evi satmak istediğinde eşten mutlak alınması gereken aksi halde gayrimenkul satışını geçersiz kılan belge anlamına geliyor. Peki, eş muvafakatnamesi olmadan kredi alınır mı?



Eş muvafakatnamesi olmadan kredi alınır mı?


Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türüne konut kredisi deniyor. 


Kredi kullanmak için bütün resmi işlemlerde olduğu gibi reşit olmak ilk şartı yer alıyor. Kanunen veya bankaların mevzuatları gereği kredi kullanamayacak veya kredi kullanması istisnalara bağlı kişiler bulunuyor. Bu kişiler arasında;


Bankalar için kişinin reşit olması yeterli olmuyor .Askerliğini yapmamış  ise özellikle konut kredilerinde istisnai durumlar(Gelirinin ve teminat fazla olması)  hariç onay verilmiyor. Bazı bankalarda ise konut kredisi kullanabilme yaş sınırı en az 20 olarak karşımıza çıkıyor. 


Konut kredilerinde yaş ve vade toplamı 75 yaşını geçmemesi gerekiyor.  Yani kişi 10 yıl vadeli bir kredi kullanacak ise en fazla 65 yaşında olması gerekiyor.  Bazı bankalar yaş sınırı daha da aşağıda olabiliyor. 


Konut kredilerinde Eş muvafakatnamesi imzalatamayan kişi kredi kullanamıyor. Eşinin krediyi onaylaması ve bankaya gelip evrakları imzalaması gerekli oluyor. Bu işlem kanuni bir zaruriyet taşıyor. Peki, eş muvafakatnamesi nedir?


Muvafakatname; Bir kişinin kendi dışında bir başka özel ya da tüzel kişiliğe, üzerindeki çıkar ve haklarını kullanabilmesini sağlamak üzere verdiği özel bir izin, kabul veya yetki belgesine deniliyor. Ayrıca Yeni medeni kanunumuza göre Muvafakatname; Kişinin oturduğu evi satmak istediğinde eşten mutlak alınması gereken aksi halde gayrimenkul satışını geçersiz kılan belge anlamına da geliyor. 


Eş muvafakatnamesi nasıl alınır?




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com




Geri Dön