18 / 04 / 2024

Esenyurt Belediyesi selin ardından imar gündemiyle toplandı

Esenyurt Belediyesi selin ardından imar gündemiyle toplandı

İstanbul'da can kayıplarına yol açan sel felaketinin hemen ertesinde Esenyurt Belediye Meclisi oldukça ilginç bir gündemle toplandı



380 evin su bastığı ilçede sel sorununa ilişkin tek cümle edilmezken, 16 maddelik imar değişikliği sessiz sedasız meclisten geçirildi. Gündeme itiraz edilmedi.

Türkiye, geçtiğimiz haftanın tamamını can kayıplarına yol açan sel afetiyle geçirdi. Selden geriye ölenlerin acısı ve selin nedenleri üzerine tartışmalar kaldı.

Zarar gören ilçelerden biri de 380 konutun su altında kalan Esenyurt İlçesi'ydi. İlçenin içinden geçen Saadet Deresi hemen her yağışta taşarak baskınlara yol açmasına rağmen belediyenin bir gün sonra yaptığı meclis toplantısı oldukça dikkat çekiciydi.

10 Eylül günü gerçekleşen toplantının gündeminde 17 madde yer aldı. Bunlardan ilki 'Açılış ve İstiklal Marşı' iken geri kalan 16 maddenin tamamını imar planı tadilatıyla ilgiliydi. Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran AKP, gündeme getirdiği değişikliklerinin tamamını oy çokluğuyla meclisten geçirdi.

TAM SÖYLEYECEKTİK Kİ!
Bir yıl önce yapılan planların değiştirildiğini de belirten CHP'li Osman Savaş, şunları söyledi: 'Sel faciasını gündeme getirmek için söz isteyecektik. Ancak tam bu sırada başkan Necmi Kadıoğlu salondan hızla ayrıldı.  Beş aydır mecliste imar tadilatlarından başka bir şey görüşmüyoruz. Dere yatağında bulunan evlerle ilgili olarak hiçbir öneri getirilmiyor. Bir yıl önce plan tadilatı yapılan yerleri bir yıl sonra yeniden imar değişikliğiyle gündeme getiriyorlar. Biz de CHP olarak Esenyurt'ta imara açılan yerleri mahkemeye taşıyoruz. İmarda okul ve sağlık arazisi olarak görülen bölgeler değişiklikle konut alanına dönüştürülüyor' dedi.
Belediye Başkan Yardımcısı Emin Batmazoğlu ise, 'Bizim dere yataklarındaki yapılaşmayı meclise taşımamız imkansız. Orası İSKİ ve Büyükşehir Belediyesi'nin kontrolünde. Biz bunu gündeme getirsek bile herhangi bir şey yapamayız' dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, belediyelerin yapacakları imar değişikliğiyle ilgili hiçbir kurumdan izin almadığını belirterek, 'İstanbul ili deprem bölgesindedir, her şeyden önce tüm planlar açısından Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü'nün görüşünün alınması gerekir' dedi.

YENİ CİNAYETLER OLMASIN
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu ise şöyle konuştu: 'Planlar yasalara aykırı parsel bazında çok sayıda plan tadilatı yapılmış. Esenyurt'ta yaşayanlar rant anlayışıyla mağdur edilmemeli. Ayamama Deresi'ndeki rant cinayeti gündemdeyken, yeni cinayetlere yol açılmamalı.'
Ercan ÖZTÜRK/Akşam


Geri Dön