25 / 04 / 2024

Eşin vefatında miras nasıl paylaşılır?

Eşin vefatında miras nasıl paylaşılır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun Tapu eşlerin adına ise birisi vefat ettiğinde ve çocuk da yoksa miras nasıl paylaştırılır?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Tapu eşlerin adına ise birisi vefat ettiğinde ve çocuk da yoksa miras nasıl paylaştırılır?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Eşin vefatında miras nasıl paylaşılır?

Tapu eşlerin adına ise birisi vefat ettiğinde ve çocuk da yoksa miras nasıl paylaştırılır? S.P

Okuyucumun sorusunun tamamı bu kadar. Ancak bu soru akla iki ihtimali getiriyor. Birinci ihtimal; tapu eşlerin adına yani eşler bu gayrimenkulde ortak. Eşler adına deyince akla çoğul geliyor, bu nedenle de iki eşin ortak olma ihtimalinden söz ediliyor olabilir. İkincisi; tapu eşler adına yani eşlerden birinin adına, o eş vefat ettiğinde çocuk da yoksa miras nasıl paylaşılacak?

Ben çocuksuz bir ailede eşlerden birinin vefatında mirasın nasıl taksim edileceğinin genel tablosunu vereyim, zira eşler ortaksa bile, paylaşım vefat eden eşin payı üzerinden yapılacak. Şayet tek eş malik ise tümü üzerinden yapılacak. Yani burada önemli olan mirasçıların payları. Çocuksuz bir ailede mirasçılar, eş ile birlikte ikinci derece mirasçılar olan anne-baba ve kardeşlerdir.

Böyle bir aile tablosunda ölen eşin tüm malvarlığının yarısı eşin olur. Geri kalan yarı da anne ve babaya ait olur. Anne ve baba hayatta değil ise hayatta olmayanın payı onların evlatlarına geçer, yani ölenin kardeşlerine. Şayet onlardan hiçbiri yoksa bu halde mirasçılar arasına büyükanne ve büyük babalar girer. Onların da yokluğunda amca, hala, dayı ve teyzeler girer ama bu defa sağ kalan eşin payı dörtte üçe çıkar.

Bunlardan hiçbiri yoksa mirasın tamamı eşe kalır. Şayet okuyucumun sorduğu gayrimenkul iki eşin ortak malı idi ise paylaşım sadece ölen eşin payı üzerinden yapılacaktır. Bu gibi sorularda durumu net olarak açıklayabilmek için aile tablosunun bilinmesi şarttır. Ben okuyucumun aile tablosunu bilmediğim için tüm ihtimalleri değerlendirdim, bu açıklama diğer okuyucularımın da işine yarar umarım.


Geri Dön