29 / 03 / 2024

Eski binalar için enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

Eski binalar için enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

Enerji kimlik belgesi ile enerji israfının önlenmesi amaçlanıyor. Belgenin 2 Mayıs 2017 tarihine kadar alınması gerekiyor. Peki, eski binalar için enerji kimlik belgesi nasıl alınır?



Enerji kimlik belgesi, binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketimini sınıflandıran, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimi hakkında bilgileri içeren belge oluyor. Bu belgenin alınması hem yeni binalar için hem de eski binalar için zorunlu oluyor.


Enerji kimlik belgesi ile enerji israfının önlenmesi amaçlanıyor. Belge düzenlendiği tarihten itibaren 10 yıl geçerli oluyor.


Çıkarılan yasa ve yönetmeliklere göre enerji sınıfları A’dan G’ye kadar 7 kategoriye ayrılıyor.


A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor. Yeni binaların enerji seviyesinin en az C’yi tutturması gerekiyor. 


Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 2 Mayıs 2017 itibariyle yürürlüğe giriyor. Peki, eski binalar için enerji kimlik belgesi nasıl alınır?


Enerji kimlik belgesi

Eski binalar için enerji kimlik belgesi düzenleyecek kurum Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketi olması gerekiyor.  


Enerji kimlik belgesi için gerekli evraklar

1. Mimari Proje

2. Isı Yalıtım Projesi

3. Elektrik Projesi

4. Mekanik Tesisat Projesi (Isıtma, soğutma, havalandırma)




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön