26 / 04 / 2024

Eski binalarda enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

Eski binalarda enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

Enerji kimlik belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge oluyor. Peki, eski binalarda enerji kimlik belgesi nasıl a



Eski binalarda enerji kimlik belgesi nasıl alınır?

Enerji kimlik belgesi, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge oluyor.


Bu belge yeni binalar için yapı kullanma izin belgesinin ayrılmaz bir parçası oluyor. 


Proje aşamasındaki yeni binalar için Enerji Kimlik Belgesi ise Serbest Mühendislik ve Müşavirlik şirketleri tarafından düzenleniyor. Peki, eski binalarda enerji kimlik belgesi nasıl alınır?


Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketleri tarafından düzenleniyor. 


Enerji kimlik belgesi nasıl düzenlenir?

Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri, binanızı inceleyerek; yapım yılı, yönü, konumu vb. genel bilgileri, binanızın hangi malzemelerden inşaaedildiği, yalıtım durumu, çatı, dış cephe mantolama, döşeme ve pencere alanları vb. temel bilgileri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimlilikleri, sıcak su sistemi ile ilgili teknik bilgileri ve kullanılan aydınlatma elemanlarının tipi, sayısı vb. bilgileri toplarlıyor. 


Elde edilen bu bilgiler ışığında EKB uzmanı binanızın enerji performansına dair gerekli hesaplamaları yaparak Enerji Kimlik Belgesi’ni üretir ve ilgili idarelere onaylatıyor. 



Enerji kimlik belgesi ne zaman zorunlu?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön