29 / 03 / 2024

Eski binaya asansör yapılır mı?

Eski binaya asansör yapılır mı?

Bina giriş katından itibaren bu kat ile birlikte 4’den fazla olan konut binalarında, bodrumda iskan edilen katlar dahil tüm katlara hizmet veren asansör yapılması zorunlu oluyor. Peki, eski binaya asansör yapılır mı?



Eski binaya asansör yapılır mı?

İmar Kanunu Uygulama Yönetmelikleri gereğince bina giriş katından itibaren kat adedi, bu kat ile birlikte 4’den fazla olan konut binalarında, bodrumda iskan edilen katlar dahil tüm katlara hizmet veren asansör yapılması zorunlu oluyor.


Yapı sahibince istenirse daha az katlı yapılarda da asansör yapılıyor. Peki, eski binaya asansör yapılır mı? Eski binaya asansör yapmak için ne gerekir?


Kat Mülkiyeti Kanununda asansör yapımı 42. madde kapsamında ele alınan faydalı ilaveler arasında sayılıyor.


Kanuna göre eğer asansör tastikli mimari projede var ancak inşa edilmemişse :


Kat malikleri kurulunun oy çokluğu ile alacağı karar ile yapılabiliyor. Ancak anayapıya ve bağımsız bölümlere zarar verip vermeyeceği, inşaatın mümkün olup olmadığı, mevcut imar mevzuatına uygun olup olmadığı bu hususta önem taşıyor.


Mimari projede mevcut olan asansörün yapım masraflarına tüm kat malikleri arsa payı oranında katılmak zorundadır.


Eğer asansör tastikli mimari projede yoksa, kat malikleri kurulunun pay ve paydaş çoğunluğu ile alacağı karar yeterli oluyor.


Ancak bu noktada yapının asansör imalatına elverişli olup olmadığının tespit edilmesi, projelendirilerek ilgili kuruluşlara onaylatılması gerekiyor.


Eski binaya asansör yapımı için maliklerin bu yönde karar almış olması gerekiyor. Apartmanda asansör masraflarını kat malikleri karşılıyor. 



Konutlarda asansör zorunluluğu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön