19 / 04 / 2024

Eski binaya konut kredisi kullanılır mı?

Eski binaya konut kredisi kullanılır mı?

Konut kredisi kullanma sürecinde bankalar, kredi kullanacak kişide ve kredi kullanılacak meskende birtakım koşullar arıyor. Peki, evde hangi özelliklere bakılır? Eski binaya konut kredisi kullanılır mı?



Eski binaya konut kredisi kullanılır mı?

Konut kredisi, banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü olarak ifade ediliyor.


Konut kredisi kullanma sürecinde bankalar, kredi kullanacak kişide ve kredi kullanılacak meskende birtakım koşullar arıyor. 


Peki, konut kredisi kullanılacak evde hangi özelliklere bakılır? Eski binaya konut kredisi kullanılır mı?


Konut kredisi verirken bankaların aradığı şartlar:

Kredi koşulları bankadan bankaya değişmek ile birlikte; Kredi kullanılacak konutun en az yüzde 75'inin bitmiş olması gerekiyor. Zemini sağlam olmayan bölgelerdeki konutlar için kullanılacak kredi başvuruları reddediliyor.


Binanın sağlam ve önceki depremlerde hasar görmemiş olması gerekiyor. Depremden zarar gören binalardaki konutlara, hasar derecesi ne olursa olsun, sonradan güçlendirilmiş bile olsa, kesinlikle kredi verilmiyor.


Eski bina konut kredisi:

Bankalar binanın yaşına önem veriyor. Eski binalarda, ki çoğu zaman 10 yıldan daha önceki tarihte yapılmış konutlardaki kredi başvuruları geri çevriliyor.


Hiçbir banka arsa paylı tapulu konutlara kesinlikle kredi vermezken, bazı bankalar bazı kat irtifaklı konutlara kredi kullandırıyor. Ama banka kredisi kullanabilmek için, satın alınacak evin kat mülkiyetli olması gerekiyor.


Kredi kullanılacak binanın iskan izninin olması gerekiyor. Oturum izne olmayan binalara konut kredisi verilmiyor.



Eski binaya iskan nasıl alınır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön