25 / 04 / 2024

Evi aldıktan sonra konut kredisi kullanılır mı?

Evi aldıktan sonra konut kredisi kullanılır mı?

Konut kredisi kullanılarak, uzun vadede ve düşük faiz oranları ile ev sahibi olunabiliyor. Bu kredi devir işlemi sırasında kullanılıyor. Peki, evi aldıktan sonra konut kredisi kullanılır mı?



Konut kredisi, ev alım sürecinde söz konusu evin teminat altına alınması şartıyla bankalar tarafından verilen bir kredi oluyor. Bu kredi, diğer kredilere oranla daha uzun vadeli ve düşük faizli oluyor. 


Kredi başvurusu, aranan koşulları taşıyan kişilere, yine koşullara uygun evler için veriliyor. Aksi halde, konut kredisi başvurusu onaylanmıyor.


Başvurusu onaylanan kimseler, konut kredisini ev alım-satım işlemleri sırasında kullanabiliyor. Ancak bazı kimseler konut devri gerçekleştikten sonra bu krediyi kullanmak isteyebiliyor. Peki, siz de "Evi aldıktan sonra konut kredisi kullanılabilir miyim?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Evi aldıktan sonra konut kredisi kullanılabilir mi?

Evin tapusunu teslim aldıktan sonra maksimum 1 ay içinde konut kredisi kullanmak mümkün olabiliyor. Ancak bunun için ilgili bankaya alım gerçekleşmeden önce müracaat edilmesi gerekiyor. Kimi bankalar konut kredisini, devir işlemi gerçekleştikten sonra kullandırmıyor. Bu da mağduriyetlere neden olabiliyor. Bu nedenle önceden kredi kullanılmak istenilen banka ile iletişime geçilmesi faydalı oluyor.


Konut kredisinin zamanında kullanılamaması halinde, tapu ipotekli ihtiyaç kredisi kullanılabiliyor. 


Bu kredide de satın alınan ev ipotek olarak gösteriliyor, ipoteğe karşılık kişiye kredi veriliyor. Ancak kullanılacak kredi ihtiyaç kredisi olduğu için, kredi faiz oranı konut kredisine nazaran daha yüksek, vadesi ise daha düşük olabiliyor.


Konut kredisi ile tapu ipotekli kredi arasındaki bir diğer fark ise, kredilendirme miktarı oluyor. Konut kredisinde ekspertiz değerinin yüzde 75'ine kredi verilirken, tapu ipotekli ihtiyaç kredisinde bu değerinin maksimum yüzde 50'sine kredi verilebiliyor.



Konut kredisi için kefil şart mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön