19 / 04 / 2024

Konut kredisi için kefil şart mı?

Konut kredisi için kefil şart mı?

Kredi kullandıran her kurumun kendine özel şartları bulunuyor. Ancak genel olarak kurumlar başvuru sahibinin kredi notuna dikkat ediyor. Peki, konut kredisi için kefil şart mı?



Konut kredisi için kefil şart mı?

Konut kredisi, konutun teminat altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisi olarak biliniyor.  Konut kredisinin vadesi 5 ila 30 yıl arasında değişiyor. 


Türkiye’de uygulanan konut kredilerindeki faiz sabit oluyor.  Yani kredinin vadesi boyunca ödenecek kredi taksit tutarı değişmiyor.  İlk başta bakıldığında, faizin sabit olması tüketiciler açısında oldukça avantajlı görünüyor.  Ancak bankalar kredi maliyeti riskini, alınan kredi faizinin içinde hesapladıkları için sabit faizli kredilerin oranları, olması gerektiğinden daha da yüksek olarak karşımıza çıkıyor. 


Kredi kullandıran her kurumun kendine özel şartları bulunuyor.  Ancak genel olarak kurumlar başvuru sahibinin kredi notu, kredi geçmişi, aylık net geliri ve ilgili taşınmazın özelliklerine bakarak başvuruları değerlendiriyor. 


Günümüzde internetten konut kredisi başvurusu yapılabildiği gibi bankalar şubelerine giderek de kredi başvurusu yapılabiliyor. Bankaların internet sitelerini ziyaret ederek bu konularda daha detaylı bilgi edinebime şansınız bulunuyor. 


Banka şubelerinden yapacağınız başvurularda aylık gelirinizi gösteren bir belge, kimliğiniz ve satın alınacak konuta ait kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusu ile size en yakın banka şubesini ziyaret ederek hem konu ile ilgili detaylı bilgi alabilir hem de dilerseniz kredi başvuru formu doldurabilirsiniz. Konut kredisi başvuruları ilgili kurumlar tarafından oldukça kısa bir süre içerisinde cevaplandırıyor. Peki, Konut kredisinde kefil gerekli mi?


Bankalar konut kredisi vermek için genellikle kefil talep etmiyo ve konut üzerinde ipotek tesis işlemi yapıyor.  Tüketicinin korunmasına ilişkin yasanın getirdiği ilkeler açısından konut kredisi için kefaletin bir önemi de kalmıyor. 


Zira, önce borçluya başvurup kredinin geri ödenmesi istenecek, ödenmediği takdirde ipotek paraya çevrilecek ve aciz belgesi adı verilen bir belge alındıktan sonra kefile başvurulabiliyor. Buna rağmen bankalar, müteselsil kefalet talebinde bulunabiliyor.


Konut kredisinde yapılandırma ücreti iadesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön