25 / 04 / 2024

Konut kredisi için tapu şart mı?

Konut kredisi için tapu şart mı?

Konut kredisi, ev almak isteyenlere bankalar tarafından verilen uzun vadeli ve düşük faiz oranlı krediler oluyor. Bu krediye yapılan başvuruların onaylanma sürecinde birtakım kriterler aranıyor. Peki, konut kredisi için tapu şart mı?



Konut kredisi için tapu şart mı?

Konut kredisi, ev almak isteyenlere bankalar tarafından verilen uzun vadeli ve düşük faiz oranlı krediler oluyor. Bu krediye yapılan başvuruların onaylanma sürecinde birtakım kriterler aranıyor.


Bu kriterler; konut kredisi kullanmak için hem kişinin geliri ve kredi durumu ve kredi kullanılacak evin durumu oluyor. 


Ev için aranan özellikler de eksper raporu ile tespit ediliyor. Söz konusu değerleme raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanıyor. Peki, konut kredisi için tapu şart mı?


Konutun tapulu olması gerekiyor. Kat irtifakı veya kat mülkiyeti tapusu olan evlere kredi veriliyor. Buna karşın, tapusuz veya arsa tapulu daireler için bankalar konut kredisi vermiyor.


Ancak çalışmaları devam eden inşaatın belli bir seviyeye ulaşması halinde kredi verilebiliyor. Bankalar genelde, inşaat seviyesi % 80’lere gelmesi halinde kredi başvurularını onaylıyor.


Ancak büyük konut projelerinde, banka ve inşaat firması arasında özel protokoller ve alınan teminat halinde, inşaat henüz yeni başlamışken de kredi kullanılabiliyor.



Maaşa göre ne kadar konut kredisi alabilirim?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön