28 / 03 / 2024

Eskipazar'a metal ve metal ürünler ihtisas OSB kuruluyor!

Eskipazar'a metal ve metal ürünler ihtisas OSB kuruluyor!

Tarihi 6 bin yıl öncesine uzanan Eskipazar bölgesine Eskipazar Metal ve Metal Ürünler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması için çalışmalar hızlandı.



Tarihi 6 bin yıl öncesine uzanan Eskipazar, Hattiler, Hititler, Frigler ve daha birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir ilçe. Arkeolojik buluntular ve doğal güzellikler açısından çok zengin bir mirasa ev sahipliği yapan Eskipazar'ın bu potansiyellerini değerlendirmek istediklerini belirten Eskipazar Kaymakamı Emrah Bütün, "Eskipazarı işlenmeyi bekleyen nadide bir cevher gibi görüyorum. Öncelikle doğal güzellikleri, dağ ve doğa sporları yapmaya uygun yapısı ilçenin bu alanda gelişebilmesinin en büyük itici gücü. Tarihi zenginlikleri de bununla birleştirdiğimizde ortaya çok güçlü bir yapı çıkacaktır" diyor. Eskipazar, tarihi 6 bin yıl öncesine giden bir ilçe. Hattiler, Hititler, Kaşgalar (Gaslar) Paflagonyalılar, Frigler, Romalılar, Selçuklular ve nihayet Osmanlı bu topraklarda yaşadı. Her medeniyetten günümüze kadar ulaşan birçok eser barındıran Eskipazar, coğrafi konumuyla da pek çok avantaja sahip.

Capital Dergisi'nde yer alan habere göre; bugüne kadar Viranşehir, Örenşar, Mecidiye ve Pazaryeri gibi isimlerle anılan ilçe, yüzyıllardır burada kurulan ve çevrede ünlü olan pazarı nedeniyle en sonunda "Eskipazar" adını alıyor. İbn Battuta ve Evliya Çelebi gibi seyyahların uğradığı Eskipazar, halen D-100 ve E-80 Karayolları'nın geçtiği antik yolların kavşağında kurulan, lojistik anlamda büyük önemi olan bir ilçe. Gerede üzerinden gelen insanların iç Anadolu, Orta Doğu ve Hicaz Bölgesi İle bağlantısını sağlıyor. Bunun yanı sıra Batı, Orta ve Doğu Karadeniz başta olmak üzere Doğu Anadolu, Orta Asya İle olan bağlantısı, geçmişte olduğu gibi bugün de ulaşım ağının önemli bir parçası. Ülkenin her tarafındaki yerel zenginlikleri görmek ve onlarla bütünleşmek gerektiğini belirten Eskipazar Kaymakamı Emrah Bütün, şöyle konuşuyor:

"İşlenmeyi bekleyen bir cevher"

"Toplumsal hafıza ve millet olmanın omurgasını oluşturan değerler zincirini bugünün insanlarına ve gelecek nesillere aktarmak en büyük sorumluluğumuz. Bu, erdem ve edep çizgisinde her bireyine minnet borcumuzun bulunduğu Eskipazar insanının en büyük hakkı. Tüm yönleriyle kültür ve insanlık mirası olan bu coğrafya hizmet etmek ise onursal bir eylem. Buna yöneticilik rotasından bakıldığında bambaşka iklimlere gidiyor, faydalı olma sorumluluğuna bürünüyorsunuz. Vatan coğrafyasının her köşesi sınırsız çalışmayı gerektiriyor.
Dünyanın en kıymetli taşı olan elmas, bilinen madenlerin göre çok daha derinlerde bulunur. Çıkanlip işlendiğinde bir değer kazanır. Ben 5 aydır bu ilçede kaymakam olarak görev yapıyorum. Eskipazar'ı işlenmeyi bekleyen nadide bir cevher gibi görüyorum. Ilçenin her alanda sahip olduğu potansiyelleri en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum.

"Anadolu'da bir ilk"

Eskipazar turizm potansiyeli yüksek bir ilçe. Öncelikle doğal güzellikleri, dağ ve doğa sporlan yapmaya uygun yapısı ilçenin bu alanda gelişebilmesinin en büyük itici gücü. Tarihi zenginlikleri de bununla birleştirdiğimizde ortaya çok güçlü bir yapı çıkacaktır. İlçemiz sınırlar içinde bulunan Hadrianoupolis Antik Kenti, dünyayi ilklerde tanıştırdığımız arkeolojik bir alan. Burası 12 ay kesintisiz kazı alanı kapsamına alındı. Karabük Üniversitesi tarafından yürütülen kazılar 122 alanı kapsıyor. Bulgulara göre 1.500 yıllık olan Hadrianoupolis Antik Kenti; Roma ve erken Bizans dönemlerinden, mermer sütun, sütun başlıkları, kiliseler, surlar, su sarnıçları, kaya mezarları, Roma hamamı, tüneller, erzak ve şarap mahzenleri gibi birçok eser barındırıyor. Bu eserler, döneminin çok gelişmiş bir kenti olduğunu gösteriyor.

Yapılan çalışmalarda 15x23,5 metre ebadındaki kilisede 4 önemli mozaik bulundu. Kadın, erkek, hayvan ve meyve figürlerinin yer aldığı mozaiklerin en önemli özelliği ise üzerlerinde Hıristiyan inancına göre cennetteki 4 nehrin, yani Phison, Geon, Euphrates (Fırat) ve Tigris'in (Dicle) kişileştirilmiş hallerinin olmasaydı. Bu tür bir kompozisyon Anadolu'da ilk kez görüldüğü için arkeolojik anlamda büyük bir değer taşıyor. Herkesin bu mozaikleri görmek için ilçemizi ziyaret etmesi arzu ediyoruz.

Osmanlıya ait 70 eser Bunun yanı sıra henüz yüzey araştırması kapsamında olan Kimistene (Asar) Antik Yerleşimi bizi heyecanlandıran bir başka arkeolojik buluntu. Yerleşim, Hitit döneminden itibaren çok önemli ve farklı dönemlere ait kalıntıları görme imkanı sağlıyor.

Osmanlı döneminden birçok eser de Eskipazar'da yer alıyor. Özellikle 18 ve 19'uncu yüzyıllardan kalan Tamışlar Köyündeki Ömer Bey ile Hasan Bey Konağı İmamlar Köyünde bulunan Karaahmet Konağı, Hamamlı Köyündeki 3 adet hamam, mahzen ve zindan, Hamzalar Köyündeki okul binası ve camilerin ahşap ve kesme taşın uyumunu günümüze kadar taşıyan yapilar. 1944 yılında yaşanan depremin çok sayıda yıkıma sebep olmasına rağmen hala Osmanlı dönemine ait 70'ten fazla eser ziyarete açık."

"Metal ve Metal Ürünleri İhtisas OSB'si kuruluyor"

"Eskipazar, çalışkan ve sıcak insanların memlekos Son dönemde Eskipazar Metal ve Metal Ürünler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması çalışmaları hız kazandı. Teknik ve bürokratik tüm işlemleri tamamlandığı projede kamulaştırma kredisinin çıkarılması için çalışmalar sürüyor. Bu proje bölgenin ekonomisine ve istihdamina büyük oranda fayda sağlaması açısından çok önemli."

Doğaseverler için adresler

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Sadeyaka Köyü'nün Kisaç Mahallesi, yamaç paraşütü için çok uygun bir alan. Halen birçok havacılık kulübü faaliyetlerini burada sürdürüyor Bölgeyi önemli kılan en büyük özellikse sırt ovasının genişliği, ulaşımın kolay olması.

YÜRÜYÜŞ ROTASI

2010 yılında faaliyet geçirilen "Doğadan Tarihe Yürüyüş Parkurları" çalışmaları kapsamında 222 km'lik birtası doğaseverlerin hizmetine sunuldu. Her yıl üniversitelerden veya spor kulüplerinden binlerce kişi buraya gelerek etkinliklere katılıyor. Metropollere yakın olmamız, günübirlik faaliyetlere imkan tanıyor.

ALTIN BOYNUZ

Gerede ve Çerkes çaylannin birleşerek Eskipazar Çayı adını aldığı alanda çokgüzel bir kompozisyon oluşuyor. Burası Karabük'ün "Altin Boynuzu" denebilecek değerde bir alan olarak Ziyaretçileri bekliyor. 

OLTA BALIKÇILIĞI

Eskipazar Çayı'nın olduğu bölge olta balıkçılığı açısından çok uygun. Bulduk Köyü'nden Bölükören Köyü Kabaca Mahallesi ve Kapaklı Köyü'ne kadar mevzuatlar dahilinde balık avlayabilirsiniz. 

ANIT AĞAÇLAR VE YAYLALAR

Eskipazar, yüzde 70'e varan oranda orman dokusuna sahip. Bitki tür ve çeşitliliğinin yanı sıra birçok anıt ağaç bulunuyor. Çetioren, Alan (Kabaarmut) Yayla, Belen Yayla, Kuyucak, Adiller Eyrivo Yaylası, Sofular Eyrova Yaylası, Kayadibi(HasanlarSalmanlar) Yaylası doğaseverler için en güzel örnekleri banndırıyor.
 


Geri Dön