24 / 04 / 2024

Esnafa kira desteği başvuruları ne zaman bitiyor?

Esnafa kira desteği başvuruları ne zaman bitiyor?

Kovid-19 salgını sebebiyle devletin işletmelere yaşadığı mali kayıpların telafi edilmesi amacıyla sunulan gelir kaybı, ciro kaybı, kira destekleri için başvurular 30 Nisan'a kadar yapılabilecek.



Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafların taleplerine ilişkin bir liste sundu. Palandöken, 21 Nisan 2021'de Ticaret Bakanı görevine başlayan Mehmet Muş’a esnafın 12 maddelik yeni talep listesini iletti.

Posta'da yer alan habere göre; Palandöken tarafından sunulan esnafların talep listesinde şu maddeler yer aldı:

 Esnafa kira desteği başvuruları ne zaman bitiyor?

BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENSİN

- Esnaf ve sanatkarlarımız gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muaf olsun. Elektrik, su, doğalgaz gibi enerji girdileri geçici olarak devletimizce finanse edilsin. Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilsin.

- Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlarının SGK primleri devletimiz tarafından karşılansın.

- Esnaf ve sanatkarlarımızın borçları süresiz ve faizsiz olarak ötelensin. Ödenemeyen vergi borçları, geçmiş kredi borçları ve bankalara olan tüm borçlar faizsiz olarak ertelensin.

 Esnafa kira desteği başvuruları ne zaman bitiyor?

YAPILANDIRMASI BOZULANA BAŞKA HAK SAĞLANSIN

- Söz konusu pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya giren ve daha önce yararlandıkları yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkarlarımıza yeni bir yapılandırma hakkı acilen sağlansın.

- Ticari araçların kullandığı akaryakıt fiyatlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi yapılsın.

- Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar destekler sürdürülsün.

- Esnaf ve sanatkarlarımız ile yanlarında çalışanlara korona aşısında öncelik tanınsın.

- Kısa Çalışma Ödeneği’nin kapsamı genişletilerek, yeni başvurulara imkan verilsin.

- Tam kapanma döneminde muafiyet kapsamında bulunan işyerleri dışında kalan esnaf ve sanatkarlarımıza nakdi destek sağlansın.

 Esnafa kira desteği başvuruları ne zaman bitiyor?

KİRA VE GELİR KAYBI OLANLARA YAPILAN ÖDEME SÜRÜYOR

Diğer taraftan Kovid-19 salgını sebebiyle devletin işletmelere yaşadığı mali kayıpların telafi edilmesi amacıyla sunulan gelir kaybı, ciro kaybı, kira ve sigorta prim destekleri, 29 Nisan Perşembe akşamından (yarın) itibaren başlayıp ‘tam kapanma’ sürecinde de devam edecek.

Devam eden destekler şu şekilde: 

- Lokanta, restoran, kafe, kıraathane ve spor salonu gibi birçok alanda 1.500 TL'lik sigorta prim desteği Mayıs'ın kadar devam edecek.

- Gelir kaybı desteği (1.000 TL), kira desteği (500-750 TL) ve ciro kaybı desteği (2 bin TL'den 40 bin TL'ye kadar) için 30 Nisan’a kadar başvuru yapılabilecek.

Hükümetten faaliyetlerini durduran esnafa müjde!

'Tam kapanma' döneminde esnafın da yüzü gülecek!


Geri Dön