17 / 04 / 2024

Ethem Sancak'tan tank palet fabrikasıyla ilgili iddialara yanıt!

Ethem Sancak'tan tank palet fabrikasıyla ilgili iddialara yanıt!

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Arifiye'deki tank palet fabrikasıyla ilgili olarak "Biz burayı palet ve tamir yapan fabrika olmaktan çıkarıp A'dan Z'ye tank yapan bir fabrika yapacağız" dedi...



BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, Habertürk'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Moderatörlüğünü Didem Arslan Yılmaz'ın yaptığı programda gazeteci Deniz Zeyrek, Aykut Küçükkaya ve Ersoy Dede'nin yanısıra Habertürk Güvenlik Politikaları Danışmanı Mete Yarar katıldı.

Sancak, TMSF'nin BMC'nin ihalesi için üç kez ihaleye çıktığını; ancak ihaleye kimsenin katılmadığını söyledi. Son ihalede, ihale fiyatını kendi rızasıyla artırarak aldığını söyleyen Sancak, devletin verdiği süper teşvikten Koç grubunun da yararlandığını anlattı. Sancak, tank palet fabrikasıyla ilgili iddiaları ise CHP'nin senaryosu olarak nitelendirdi.

Sancak'ın sorulara verdiği yanıtlardan öne çıkan başlıklar şöyle:

Net bir şekilde altını çizerek konuya cevap vereyim, Katarlıların doğrudan veya dolaylı tank paletolayıyla ilgileri yok. Katarlıların işe karıştırmaları BMC ile olan ortaklıklarından dolayı. BMC'yi ben savunma sanayine aktör olarak hazırlamak üzere satın aldıktan sonra uzun ve orta vadeli plan yaptım. Bu şirketi önümüzdeki dönem savunma sanayimizin stratejik bir kurumu haline getirmek hedefimdi. Bunun için güçlü bir finansman gerekiyordu. Önce ülke içerisinden kendime ortaklar aradım. Türkiye'nin saygın, popoler 5 iş adamına gittim. Onlar bu iş için maceraya soyunduğumu söyleyerek, rantabl olduğunu söyleyerek reddettiler. Kardeşlerim bile 'sen maceraya giriyorsun, biz sana ortak olmuyoruz, önüne koyduğun hedef çok büyük' dediler. O sırada uluslararası piyasada dolaylı teklifler almaya başladım. Üç büyük devletin Fransa, İngiltere ve Almanya'nın büyük elçileri kapımı çaldılar. Hatta kibirlendim, ben kimim ki, düşünün kraliçe hazretlerinin buradaki temsilcisi benden randevu istiyor.

"TSK'DAN ACİL İHTİYAÇLAR GELİNCE ARİFİYE GÜNDEME GELDİ"

Tayyip Erdoğan diyor ki, 'tank paleti 3 yıl Koç'un kullanımına açtık'. Niye bir şey söylemedi. Ben yeri gelince Koç'un progpagandasını yapıyorum, aracını kullanıyorum. Benim için bir girişimci olarak Koç'la Ethem Sancak arasında hiçbir fark yok. Arifiye'deki tesis bir tank tesisi değildi. Orada tankın paleti, optik sistemleri, obüs sistemleri yapılıyor. Tanklar bozulduğu zaman motorunu vs. orada yapılıyor. Tankı sökmek, yeniden takmak. Bir Kayseri'de ana bakım var bir de burası var. Karasu'nun yapımı 4 yıl sürecek. TSK'dan 'bize acil tank lazım' talebi geldi. Biz kendi fabrikamızı yapıp, teslim edecektik. Acil ihtiyaçlar gelince Arifiye'den yararlanmak gündeme geldi. Devralmadık, kiraladık. Şu anda yönetim oraya Savunma Bakanlığı'nın izni olmadan dişi sivrisinek bile giremez. Bizim insanlarımız bile oradaki denetimden sonra giriyorlar.

"ZIRH ÇELİĞİ ERDEMİR'İN ALDIĞI FABRİKATAN TEMİN EDİLECEK" 

50 yıllık yer orası. Bazı tezgahlar var ekonomik ömrünü bitirmiş. Muhasebede 20 yıl geçince sıfır değere düşüyor. Orada demode olmayan ürünlerin toplama şu anda 100-200 milyon doları geçmez. Diğerlerinin hurda değeri var. Optik bölüm 50 yıl önce kurulmuş. Şu anda Erdemir, yakın zamanda bir Avrupa şirketini satın aldı, zırh çeliği üretme kabiliyeti olan bir şirket. Biz bundan sonra zırh çeliğini oradan alacağız. Şu anda isteseniz palet de yapamazsınız.

"BURASI BEN GİTTİĞİM ZAMAN YİNE DEVLETİN OLACAK"

Biz burayı paletve tamir yapan fabrika olmaktan çıkarıp A'dan Z'ye tank yapan bir fabrika yapacağız. İlk elde satabileceğimiz tank sayısı bin civarında bizim planımıza göre. Bunun 500'ünü devlet alacak. Bu tank fabrikasını mükemmel haline getirip onların mülkiyetinde olacak. Devlet 'ben içindeyim bunun, benimle beraber yapacaksın' diyor. Ben işçilerin emeğini satın alacağım, milli motoru ben burada yapacağım, ben gittiğim zaman yine devletin olacak.

ŞİRKETTE KATARLILAR YOK"

Karasu fabrikası bittiğinde farklı seçeneklerimiz var. Hızlı tren ve bazı söylemek istemediğimiz hedeflerimiz var. Bizim planladığımız bölgeye bin tane tank satmak. Bir tank 36 bin parçadan oluşuyor. Bu satış 5 bileşen tarafından paylaşılacak. Bizim Türk Ticaret Sözleşmesi'nde yerimiz bellidir. Yönetim Kurulu'nda huzur hakkı ödeneği alan üyelerin dışında tek bordrolu tek Katar'lı var. Arifiye'deki tesisi yönetecek olan bir şirket kurduk. Orada sadece 2 Türk ortak yetkili ve hiçbir Katarlının o şirket üzerinde ne imza yetkisi ne de müdahale hakkı var.

"DOĞA KOLEJİ İLE NE UĞRACAK HALİMİZ NE ZAMANIMIZ VAR"

Doğa Koleji'yle hiçbir ilgimiz yok. Ben zaten eğitim işleriyle ilgilenmiyorum. Mektebim benim kardeşlerim. Onlar da ortaklarının borçlarını ödüyorlar. Mektebim'in Doğa'yla uğraşacak ne hali ne zamanı var.

CHP'Lİ KOÇ: YOK OLMUŞ DEDİKLERİ BÖYLE BİR FABRİKA

Habertürk canlı yayınına bağlanan CHP Grup Başkanvekili Engin Koç şöyle konuştu:

CHP ile ilgili tek taraflı konuşuyor, ağır sözler söylüyor. Tank paletle ilgili bu süreci doğru anlatmıyor. Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu tank paletle ilgili gizli ve açık atılan her türlü adımı takip ediyor. Fabrikası değişse bile fonksiyonu değişmemiştir. Ordumuzun tankları, bakımı, tamiri yapılır. Deneme sürüş pisti var. Stratejik öneminin yanısıra çok da verimli çalışan fabrika. Milli Prodoktivite Merkezi'nin ödülüne sahip bu fabrika. Bu yok olmuş dedikleri fabrika böyle bir fabrika. Bugünkü değeri 20 milyar dolar. Türkiye'de bu altyapıda böyle bir tesisi yok. ABD'deki muadillerine bakmanız gerekir. Tank fabrikalarının en düşük piyasa değeri 19 milyar dolardan başlıyor. 50 milyon değer imalat hatlarının tezgahı demektir.

Esas mesele ordumuzun fabrikası, hani diyorlar ya bilgileri alınmayacak. 13 tane Katar Ordusu'na ait yönetim kurulu üyesi vardır. Yüzde 49,9'u Katar Ordusu'na ait. Fırtına obüslerini Türkiye Suriye sınırında tanıdı. Oradaki fabrikanın paralarını Milli Savunma Bakanı Asfat A.Ş. ödüyor diyor. Ethem Sancak da diyor ki, 'ben ödüyorum' diyor.

"HODRİ MEYDAN SAYIN VEKİL"

Bu sözler üzerine Ethem Sancak da şu karşılığı verdi: "Halkı yanlış yönlendirmeyin BMC'nin toplam yönetim kurulu üyesi 10. 13 Katarlıyı nereden çıkartıyorsunuz? Ya hesap bilmiyorsunuz ya da incelemeden konuşuyorsunuz. Yarın gelin sizinle Arifiye'ye gidelim size göstereyim. Ayrıca iddia ettiğiniz seviyede bir kurum ise o devletin savunma sanayi şirketi. Şirketi alıp bir yere götürmek istemiyoruz. Benimle polemik yapmak istiyorsanız 10 gün sonra buraya gelin hodri meydan. Siyasi kimliğimle sizinle polemik yapayım. Burada kuru kuraya bunları söylemek olmaz. Meclis'te muhatabınızla konuşun bunları. Biz burada medyayı bilgilendirmek için toplantık. 10 gün sonra gelin bu polemiği sizinle de konuşalım.

Kemal Kılıçdaroğlu, tank palet fabrikasının kiralanmasını sordu!

TBMM Genel Kurulunda "Tank Palet Fabrikası"yla ilgili tartışma!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Tank Palet Fabrikası açıklaması!
 


Geri Dön