26 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Konut stokları tükeniyor!

Ev alacaklar dikkat! Konut stokları tükeniyor!

ASAFİO Yönetim Kurulu Üyesi ve Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal yaptığı açıklamada, "Konut satışları artarak devam edecek, stoklar azalıyor. Konut alıcıları ileriki dönemlerde bu fiyatlara konut bulamayacaklar." dedi.



Al Zamil, Seha Yapı, Adese ve Fuzul Yapı ortaklığı ile kurulan ASAF İş Ortaklığı’nın Başakşehir Belediyesi işbirliğiyle inşa ettiği  3. İstanbul Başakşehir projesinin üçüncü ve son etabı Hasbahçe satışa sunuldu. 

Projenin tanıtım toplantısında konuşan ASAFİO Yönetim Kurulu Üyesi ve Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, sektörle ilgili bazı açıklamalar yaptı. Akbal, " Eylül ayında 150 bini aşan konut satışlarının yılın son çeyreğinde hızlanacağını düşünüyoruz. Her yıl 650 bin çift evleniyor ve konut ihtiyacı artıyor. Bizim her yıl 1 milyon civarında yeni konuta ihtiyacımız var. Merkez Bankasınuın faizlerde indirime gitmesi sektörü canlandırdı. Yarım puanlık bir düşüş 200 binlik satış getirdi. Biz özel bankalarında elini taşın altına koymasını istiyoruz." dedi

Yabancıya konut satışı sektörün can simidi oldu

Yabancıya konut satışı ile ilgili de konuşan Akbal, "Yabancıların konut talebi markalı konut üreticilerinin can simidi haline geldi.  Bu durum devletin iyi tedbirleri sayesinde oldu. Bu sayede yıllık 50 bin konut ve 7-10 milyar dolar arası bir gelirden bahsedebiliyoruz. Nitekim 2018’de 40 milyon turist 30 milyar dolar harcamıştı. Bu paranın bir kısmı yabancı tur operatörlerine gitti, yani tamamı ülkemizde kalmadı. Ev alan yabancı gezmeye gelen turistten farklı olarak, halkın arasına, sokaklara karışıyor. Markete, berbere giriyor. Bu nedenle cari açığı azaltmak, sektörü daha da kaliteli noktaya taşımak, tüm sektörlere can suyu sağlamak için tanıtım fonu oluşturularak fuarlarda, yurtdışında stratejik noktalarda yabancıya konut satışını daha da parlatmak lazım" dedi.

Konut stokları tükeniyor

Mahmut Akbal, iç pazarda da her şeye rağmen 9 ayda sadece yüzde 15 küçülme yaşandığını, bu oranın otomotivde yüzde 50’ye yakın, beyaz eşyada ise yüzde 30’a yakın gerçekleştiğini belirtti. Akbal, konuşmasına şöyle devam etti; "Konut satışları artarak devam edecek, stoklar azalıyor. Konut alıcıları ileriki dönemlerde bu fiyatlara konut bulamayacaklar. Bu konutlar eski fiyatlarla mal edildi. İnşaat maliyetleri 2-3 seneye göre, yüzde 60, 70 oranında arttı. İleride bu artış konut fiyatlarına da yansıyacak. Şu an konut almanın tam zamanı." 

İstanbul'da ilk 9 ayda 147 bin 983 konut satıldı!

2019 Eylül'de yabancılara 4 bin 177 konut satıldı!

3. İstanbul Başakşehir Hasbahçe Evleri satışta! 841 bin TL'ye!


Geri Dön