19 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Konutta yüksek fiyat dönemi sona mı eriyor? 

Ev alacaklar dikkat! Konutta yüksek fiyat dönemi sona mı eriyor? 

Bir süredir "Konutta balon mu oluştu? Alınan yüksek fiyatlı evler yeni sahipleri için fırsat mı, tuzak mı?" soruları akıllarda yer tutuyor. Peki konutta yüksek fiyat dönemi sona mı eriyor? Ev fiyatları düşüyor mu? İşte ayrıntılar...



ABD'DE TALEP ZAYIFLADI, FİYATLAR DÜŞTÜ

ABD'de artan faizler sebebiyle konut piyasasının soğutmaya başladığı gözlenen ülkeler arasında oldu. ABD’de 30 yıllık konut kredisi faizi geçen hafta yüzde 5.78’e ulaşarak 2008 zirvesine ulaştı. Konut kredisi faiz oranları, ortalamada yarım yüzyılın en sert yükselişini kaydettikten sonra talep zayıflaması gerçekleşti. Zayıflayan taleple beraber hem konut üreticileri hem de mevcut konut satıcıları fiyatları aşağı çekti. 

Ev alacaklar dikkat! Konutta yüksek fiyat dönemi sona mı eriyor?  

Bloomberg HT'nin aktardığına göre; ABD’de konut satıcılarının yüzde 20’lik kısmı fiyatları süşürdü. Hatta salgın döneminde nispeten daha düşük fiyatları ile rağbet gören Boise, Idaho gibi bölgelerde Nisan ayı itibariyle ev fiyatlarını düşüren satıcıların oranı yüzde 41'e yükseliyor. 

ABD’de tek kişilik bir evin fiyatı 2021'de yüzde 18 arttı. Freddie Mac’e göre bu artış hızı 2022 yılında yüzde 10’a; 2023’te ise yüzde 5’lere kadar düşecek. 

İNGİLTERE'DE SON DURUM NE? 

İngiltere’de 2 senelik tarihi artışlardan sonra ev fiyatlarındaki ivme bir miktar yavaşladı. Pandemi uygulamaları kapsamında 2020 ve 2021 Temmuz ayları arasında 500 bin pound tutarına kadar olan konut satışlarında damga vergisi muafiyetinin olduğu ülkede, konut fiyatları ekonomiden kopuk şekilde hızlıca arttı. 

Ev alacaklar dikkat! Konutta yüksek fiyat dönemi sona mı eriyor? 

Ülkede yeni konut izinleri son 2 senenin en düşük sevieysini görürken, alıma dönük başvurular da Mayıs’ta 8 ayın ardından düştü.  Londra gibi uluslararası bilinirliği olan bölgelerde talep hala yüksek ancak Birmingham, Liverpool ve Manchester gibi ikincil şehirlerde fiyatlar başkentten daha hızlı yükseliyor. 

ÇEKYA'DA, VATANDAŞ GELİRİ İLE EMLAK FİYATLARI ARASINDAKİ FARK BÜYÜK 

Çekya ve Macaristan yüksek ev sahipliği oranı ile Avrupa’da ön plana çıkıyor. Yapım izni alırken izlenen karmaşık prosedür ve son dönemde artan yurt dışından ülkeye çalışmak için gelenlerin talebi, ev fiyatlarını ücret artışlarının çok çok üzerinde artırdı. Londra merkezli veri sağlayıcı CEIC’e göre; 2021 sonunda senelik yüzde 26'lık yükseliş kaydedildi. 

Ev alacaklar dikkat! Konutta yüksek fiyat dönemi sona mı eriyor? 

Prag’ta görsel yapımcı olarak çalışan İrlanda vatandaşı Meera Sankar, ayırdığı 3 milyon Koruna (130 bin dolar) tek yatak odalı bir daire bulamadı. Bu tutarı iki katına çıkarmasına rağmen halen başını sokacak güvenli ve standartlarına yakın bir ev bulamadığına dikkat çekiyor. Çekya, Bloomberg Economics’in konut balon araştırmasında ikinci sırada bulunuyor. 

MACARİSTAN'DA FİYATLAR YÜZDE 20 ARTTI 

Macaristan’da konut verileri, Eurostat verilerine göre 2021 yılının son çeyreğinde fiyatların, senelik bazda yüzde 20 arttığını gösteriyor. 

YENİ ZELANDA'DA EV FİYATLARI REKOR KIRDI 

Ev alacaklar dikkat! Konutta yüksek fiyat dönemi sona mı eriyor? 

Yeni Zelanda’da konut fiyatları 2021'de senelik yüzde 30 ile rekor seviyede artı. Bloomberg Terminal’de yer alan bir örnekte Yeni Zelandalı bir aile 2 milyon Yeni Zelanda dolarına satmayı planladığı evlerini, yerel hükümette 1.8 milyon Yeni Zelanda doları fiyata satmakta zorluk çekiyor. Ekonomistler ise Yeni Zelanda’da konut fiyatlarının bu yıl yüzde 10 gerileyebileceğine, hatta 2021 zirvesinden geri çekilmesinin yüzde 20’lere ulaşabileceğine dikkat çekiyor. 

KANADA'DA EV FİYATLARI 2 AYDIR DÜŞÜŞTE 

Kanada; salgının başından bu yana ev fiyatlarının en sert arttığı ülkelerden oldu. 2 yılda yüzde 50 artışa ulaşan oronto, Vancouver gibi emlak piyasasının en sıcak olduğu bölgelerde fiyatlar geriliyor.  Nisan ayında; iki yılın ardından ilk düşüşü yaşayan konut fiyatları, Mayıs'ta da gerilemesine devam etti. 

Ev alacaklar dikkat! Konutta yüksek fiyat dönemi sona mı eriyor? 

Sert yükselen faizlerin konut alımını zorlaştırması ile konut fiyatlarında düşüş öngörülürken Ulusal Kanada Bankası, ev fiyatlarının Kanada'da yüzde 10 kadar daha gerilemesini öngörüyor. 

TÜRKİYE'DE FİYATLAR ARTTI, METREKARE FİYATI 10.574 TL OLDU 

Türkiye’de ise konut sektörü; yükselen üretim maliyeti, yavaşlayan yeni konut başlangıçları, negatif faiz ortamı, enflasyona karşı korunma, kur şoku, güçlü talep, yabancı talebi ve göç gibi unsurlardan etkilendi ve fiyatlarda bu gerekçelerle arttı. Son gelen verilere göre;  Nisan 2022'de bir önceki aya göre yüzde 10,2 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, 2021 Nisan'a göre nominal olarak yüzde 127,0, reel olarak ise yüzde 34,9 oranında yükseldi. 

Ev alacaklar dikkat! Konutta yüksek fiyat dönemi sona mı eriyor? 

Sektörün en önemli şehri olan megakent İstanbul’da artış yüzde 142, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle talebin çoğaldığı Akdeniz bölgesinde Muğla, Aydın ve Denizli’de yüzde 146, Antalya’da ise yüzde 158 yükseliş gerçekleşti. Türkiye’de birim metrekare fiyatı 2022 Nisan ayında 10.574 lira olarak belirlenirken, İstanbul’da ise ortalama 100 metrekare bir dairenin birim fiyatı ise 1.7 milyon Türk Lİrası'na ulaştı. 

Ev alacaklar dikkat! Konutta yüksek fiyat dönemi sona mı eriyor? 

TÜİK’ten elde edilen Nisan 2022 verilerine göre, inşaat maliyetleri son 1 sende, yüzde 106 oranında yükseldi. Sadece son 1 ayda bile artış yüzde 6 olarak gerçekleşti. 

Yeni konut başlangıçlarında ise önemli göstergelerden biri olan yapı izin istatistiklerinde de gerileme kaydedildi ve 2021'in ilk çeyreğinde konut sayısı 175 binken, 2022 yılının ilk çeyreğinde 125 bine düştü. 

Artan talep karşısında zayıf kalan arz hem sıfır hem de ikinci el ev fiyatlarında da son senelerin en yüksek artışını getirdi. 

Kiralık konut piyasasında şok! Artık kiracılar da evi kiraya veriyor...

ABD'de ikinci el konut satışları 2 yılın en düşük seviyesinde!

Milyonlarca kiracı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Bunları gözden kaçırmayın: Resmen başladı! s

 


Geri Dön