26 / 04 / 2024

Ev alacaklar dikkat! Kredide şartlar neler?

Ev alacaklar dikkat! Kredide şartlar neler?

Ev alacak vatandaşlar konut kredisine ilişkin detayları araştırıyor. Peki konut kredisi başvurusu için gereken belgeler neler? Konut kredisi nasıl alınır? İşte konut kredisine ilişkin detaylar...



Ev alacak vatandaşlar konut kredisiyle ilgili araştırma yapıyor. Ev alacakların ilk tercihi olan konut kredisinde belirli şartlar bulunuyor.

Takvim'de yer alan habere göre; konut kredisi çekerken belirli belgelerin hazır bulundurulması ve belirli şartlara sahip olunması gerekiyor. 

Peki konut kredisi başvurusu için gereken belgeler neler? Konut kredisi nasıl alınır? İşte konut kredisine ilişkin detaylar...

Ev alacaklar dikkat! Kredide şartlar neler?

Konut Kredisi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler (Müşteri ve Varsa Kefil İçin)

1. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
2. Gelir Belgesi
3. Son 2 aya ait güncel maaş bordrosunun biri veya antetli kağıda yazılmış şirket yetkilileri tarafından imzalanmış maaş yazısı, şirket imza sirküleri ve yetki belgesi
4. Serbest meslek sahipleri için son vergi levhasının fotokopisi
5. Emekliler için maaş cüzdanı fotokopisi
6. Kira geliri varsa tapu ve kira kontratı fotokopisi
7. Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik gerektiren bir hizmete ilişkin işlem tarihinden önceki 3 ay içinde ve müşterinin ismine düzenlenmiş bir fatura aslı veya 3 ay içerisinde alınmış ikametgâh belgesi (Adres paylaşım sisteminde adres bilgisinin güncel olması durumunda bu maddedeki belgelerin beyanı gerekmiyor)
8. Satın alınacak evin tapusunun fotokopisi

Ev alacaklar dikkat! Kredide şartlar neler?

Konut Kredisi Şartları Nelerdir?

Her bankanın konut kredisi çekilirken aradığı cve uyguladığı şartlar farklı olmakla birlikte genelde tüm bankaların ortak olarak belirlediği şartlar da bulunuyor. 

Örneğin, kredi çekilerek satın alınmak istenen evib tapusunun bulunması tüm bankalar tarafından aranılan koşullardan. Yine evin iskanının olması, kredi çekecek kişinin kredi notu ortalamasının yüksek olması, temiz bir kredi siciline sahip olması, maaşı ile kullanmak istediği kredi notu ortalamasının arasında yarı yarıya oran bulunması aranılan ortak koşullardan bazıları. 

Ev alacaklar dikkat! Kredide şartlar neler?

Konut Kredisi Nasıl Alınır?

Konut kredisi kullanmak isteyen vatandaşların satın almak istedikleri konutun tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesine gitmeleri yeterli oluyor. 

Banka başvuru işleminde ilk olarak konut kredisi başvuru formu doldurulmasını talep ediyor. Daha sonra kimlik numarası bilgisi aracılığıyla kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılır ve kişinin kredi için uygunluğu değerlendirilir. 

Kişinin konut kredisi çekmek için yeterli koşullara sahip olduğu belirlendiğinde, banka konut kredisi ekspertiz ücreti talep eder ve bu ücretin ödenmesi halinde konut kredisi eksper raporu çıkartılarak konutun değeri belirlenir. Bu değer üzerinden maksimum yüzde 80 oranında kredi kullanılabiliyor. Geriye kalan yüzde 20'lik tutar ise konut kredisi peşinatı olarak konut kredisi kullanacak kişiden alınır. 

Genelde konut kredisi onay süresi 3-4 iş günü arasında değişiklik gösteriyor ancak konut kredisi ekspertiz işlemi daha kısa sürede bitirilirse 1-2 gün içinde de onay alınabiliyor.

Kredi faizleri yüksekken konut almak doğru mu?


Geri Dön