26 / 04 / 2024

Ev alacaklar ve kiralayacaklar dikkat!

Ev alacaklar ve kiralayacaklar dikkat!

Her binaya kimlik kartı geliyor. Ev alacak ya da kiralayacak olan vatandaşlar binada kolon kesme, kaçak kat var mı gibi soruların cevaplarına bu kimlik aracılığıyla erişebilecek...



Bina Kimlik Sistemi, Türkiye’de ilk defa Beyoğlu Belediyesi’nde uygulandı. Bu yeni proje ile beraber ilçede 45 mahalle, bin 950 cadde ve sokak, 6 bin tarihi binayı kapsayan toplamda 25 bin bina, 3 boyutlu şekilde dijital ortama aktarıldı. 

Yeni Şafak'tan Ayşe Mine Alioğlu'nun haberine göre; Beyoğlu ilçesinde cadde ve sokaklarda 360 derece tekniğiyle 100 saatlik çekim gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “3 Boyutlu Bina ve Şehir Topografyasının Üretilmesi Projesi” ile eş güdümlü şekilde sürdürülen projenin ilk etabı Beyoğlu akıllı şehircilik uygulamalarıyla 3d.beyoglubeltr adresinde paylaşıldı. Projenin ikinci etabı kapsamında ise “Bina kimlik kartı” hazırlanması için çalışmalara start verildi.

Ev alacaklar ve kiralayacaklar dikkat!

KAÇAK YAPILAŞMANIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Bina kimlik kartı projesiyle Beyoğlu'nda yer alan tüm binalara çipli kimlik kartı takılacak. Bina ile ilgili bütün bilgilerin içinde yer alacağı bu teknolojik levha, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bina Kimlik Sistemi ile entegre edilecek, sistemde binalara ilişkin bilgilere tek tıkla erişilebilecek. “Kolon kesme, kaçak kat ve farklı bir değişiklik var mı?” gibi bütün bu soruların cevaplarına ev alacak veya kiralayacak kişiler bu karttan ulaşabilecek. Sistemde kayıtlı bilgiler kapsamında 5 senede bir denetim gerçekleştirilecek ve bilgi güncellemesi yapılacak. Bu sistemle kaçak yapılaşma engellenecek.

Ev alacaklar ve kiralayacaklar dikkat!

DEPREM İLE MÜCADELE

Deprem bölgesinde bulunan ilçeye ilaç olacak olan projeye ilişkin bir afet anında belediyedeki yazılımla bu karekodlu sistem devreye alınacak ve binanın kat bilgilerine hızlıca erişilerek daha bilinçli ve sistemli bir arama kurtarma çalışması gerçekleştirilebilecek. Ayrıca bina kimlik kartları üzerindeki çiplerde uzaktan okunma imkanı da bulunacak. Bu sene sistem kapsamına yüz bin binayı almayı planlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını kentsel dönüşüm bölgesindeki binalar ve metruk yapılar hariç tüm binalar ‘Bina Kimlik Kartı’na kavuşacak.

Ev alacaklar ve kiralayacaklar dikkat!

AKILLI ŞEHİRCİLİK

Beyoğlu akıllı şehircilik uygulamalarında kayıt altına alınan verilerle, ilçedeki mevcut kat aralığına göre bina sayıları belirleniyor, bina sayısı tespit ediliyor, şehircilik, planlama, imar, kentsel dönüşüm, park ve bahçeler, fen işleri faaliyetlerinde veri ve bilgiye dayalı akıllı şehircilik fırsatları sunuluyor. Yeni inşa edilecek projelerin ve yapıların şehir siluetlerine etkisi analiz edilerek tarihi ve kültürel değerlerin de korunması amaçlanıyor.

Kimliksiz bina kalmayacak!

100 bin binaya kimlik belgesi geliyor!


Geri Dön