25 / 04 / 2024

Ev alacaklar ve satacaklar dikkat!

Ev alacaklar ve satacaklar dikkat!

Ev alırken ya da satarken hazırlanan emlakçı komisyon sözleşmesi ile ileride yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçiliyor. Peki emlakçı komisyon sözleşmesi nedir? Nasıl hazırlanır? İşte tüm merak edilenler...



Bir gayrimenkulü satın almak ya da kiralamak istediğinizde emlakçıya başvuru yaptığınızda sözleşme imzalamanız gerekiyor. 

Emlakçı komisyon sözleşmesinde gayrimenkulün değeri, ödenecek komisyon tutarı ve diğer işlemlerle ilgili bilgiler yer alıyor. Emlakçının alıcı ve satıcı arasında aracı olduğu hizmetler bu sözleşmede belirtiliyor.

Emlakçının alıcı ve satıcı arasında aracı olduğu hizmetler bu sözleşme kapsamında gerçekleşiyor. Emlakçı, komisyon sözleşmesi ile alıcı ve satıcıya hak ve sorumluluklar yükleniyor. Sözleşme şartlarını dikkatlice okuyup imzalamanız ileride yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçecektir. 

Emlakçı Komisyon Oranları

Emlakçı komisyon oranı, gayrimenkul satış işlemleri komisyonu, en fazla "satış bedelinin yüzde2+KDV (yüzde 18)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınıyor. Sadece yazılı bir anlaşma yapılması durumunda toplamda yüzde 4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.

Gayrimenkul değeri: 150.000 TL
Alıcının Komisyonu: 3.540 TL
Satıcının Komisyonu: 3.540 TL
Toplam:  7.080 TL

Gayrimenkul değeri: 250.000 TL
Alıcının Komisyonu: 5.900 TL
Satıcının Komisyonu: 5.900 TL
Toplam: 11.800 TL

Gayrimenkul değeri: 300.000 TL
Alıcının Komisyonu: 7.080 TL
Satıcının Komisyonu: 7.080 TL
Toplam: 14.160 TL

Emlakçı komisyonu ilgili yönetmelik maddeleri:

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'in 20. Maddesinde:
1- Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz.
2- Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz.
3- Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır.

Emlakçı komisyon sözleşmesi örneği 

EMLAK ALIM SATIM SÖZLEŞMESİ

CİNSİ :
İLİ :
İLÇESİ :
MAHALLESİ :
SOKAĞI :
KAPI NO :
PAFTA NO :
ADA NO :
PARSEL NO :
ALICI ……………..………….ile SATICI ………………………yukarıda kayıtlı emlağın aşağıda belirlenen koşullarda satılması için anlaşmışlardır.
1 - SATICI, sahibi bulunduğu yukarıda kayıtlı emlağını (yıllık brüt stopaj dahil)……….……TL’dan satmayı kabul etmiştir.
2 - Satış bedeline mahsuben, ALICI’dan …………..…TL kaparo alınmıştır.
3 - Satış bedelinin ……………….TL’sı peşin, geri kalanı da ………….sürede taksitlerle ödenecektir.
4 - Bu sözleşme imzalandıktan sonra, Borçlar Kanunu’nun 156/2 maddesine göre, taraflardan ALICI, bu emlağı almaktan vazgeçtiği taktirde, verdiği kaparoyu geri alamayacaktır. SATICI bu emlağı satmaktan vazgeçerse, kaparoyu iade edecek ve kaparo miktarı kadar daha tazminat ödeyecektir.
5 – ALICI ve SATICI, kendilerine bu sözleşmeyi sağlayan EMLAK KOMİSYONCUSU’na sözleşmenin imzasından itibaren, gerçek satış bedeli üzerinden %.................. +KDV tutarında hizmet ücreti ödemeyi kabul ederler.
6 – Anlaşmazlık halinde haksız olan taraf, bu sözleşmede yazılı tazminatlarla birlikte diğer tarafın maruz kalacağı her türlü zarar, ziyan, mahkeme ve icra masrafları ile vekalet ücretini de ödeyecektir.
7 – Bu sözleşmenin uygulanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın giderilmesinde………………….Mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir……/……/20…

ALICI EMLAK KOMİSYONCUSU SATICI

Emlakçı komisyon sözleşmesi örneği 2019!


Geri Dön