20 / 04 / 2024

Ev alıp satacaklar dikkat!

Ev alıp satacaklar dikkat!

Gayrimenkul alıp satarken ödememiz gereken bazı bedeller oluyor. Bunlardan birisi de tapu harcı. Peki tapu harcı nedir?



Hayalini kurduğumuz evi alıyoruz, ya da bazı nedenlerden dolayı sahip olduğumuz evi satıyoruz. Ama o sırada ödememiz gereken bazı vergiler oluyor. Bu masraflardan biri de tapu harcı. Peki tapu harcı nedir? Kimden alınır? Hürriyet Gazetesi'nde, Hangikredi.com tarafından hazırlanan tapu harcıyla ilgili yazıya yer verildi.


Tapu harcı nedir?

Tapu harcı; gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında vatandaştan alınan tapu hizmet bedelidir. Tapu harcı yaptırılmadığında tapu işlemleri yapılamaz. Tapu işlemlerini gerçekleştirebilmek için tapu dairesinden randevu alınmalı ve randevu saatinden önce tapu harcı yatırılmalıdır.


Tapu harcı kimden alınır?

Peki bu alım satım bedeli kimlerden alınır? Tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan alınır. Tapu masrafı her iki taraftan da alındığı için, ev alma planınız varsa hesaplamalarınıza tapu bedelini de ekleyin.


Tapu harcı oranı ne kadar?

Dönemsel olarak değişebilen tapu harcı, yakın zamanda Bakanlar Kurulu kararı ile binde 15’e çekildi. Tapu harcı, belirlenen sürenin dolmasıyla yeniden önceki seviyesine gelerek binde 20 ya da diğer bir deyişle yüzde 2 oldu. 

 


Geri Dön