25 / 04 / 2024

Ev alırken fazla KDV ödeyenler dikkat!

Ev alırken fazla KDV ödeyenler dikkat!

Davaya konu örnek olayda davacı, bir inşaat projesinden 2 adet konut aldı. Fakat KDV indirimi sonrası firmanın KDV hariç tutarı alıcıya yansıtmadığı ve bu tutarı da Maliye’ye ödemediği tespit edildi.Bu nedenle konut alıp dava açan vatandaş mahkeme tarafından haklı bulundu.



Ekonomiyi canlandırmak, inşaat sektörüne destek olmak ve konutları ucuzlatarak daha fazla kişinin ev sahibi olmasını sağlamak amacıyla 8 Eylül 2016 tarihinde bir düzenleme yapılmıştı. Buna göre; net alanı 150 metrekare ve üstü konutlar ile arsa metrekare fiyatı 1000 TL ve üzeri olan konutların teslimlerinde (satışında) Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmişti. Yani KDV’den kaynaklı yüzde 10’luk indirim imkanı oluştu.

Yüzde 10'luk KDV farkı

Posta'da yer alan habere göre, KDV indirim kararı, 8 Eylül 2016 ile 31 Mart 2017 tarihi de dahil olmak üzere bu tarihler arasında yapılan teslimlerde, devirlerde geçerliydi fakat yüzde 18 KDV oranı baz alınarak satılan konutlarda henüz dairesi teslim edilmeyenler için aradaki yüzde 10’luk KDV indiriminin inşaat şirketine mi yoksa konut alıcısına mı ait olacağının belirsizliği vardı. Bazı inşaat şirketleri, kendilerine ait olduğunu söylediği fark KDV’yi konut alıcısına iade etmemişti.

10 yıl içinde dava açma hakkı

İstanbul 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 26 Eylül 2019'da bu konudaki belirsizliği ortadan kaldıran emsal bir karara imza attı. Mahkeme, inşaat şirketinin KDV’yi son kullanıcıdan alıp Maliye’ye ödemesi gereken bir aracı olduğunu, Maliye’ye bu yüzde 10 farkı ödemediğine göre de sebepsiz zenginleştiğini belirtip aradaki yüzde 10 farkın inşaat şirketine değil tüketiciye ait olduğunu söyleyerek inşaat şirketinin bu yüzde 10 farkı iade etmesi gerektiğine hükmetti. Bu şekilde konut alanlar, ev tesliminden itibaren 10 sene içinde dava açabilir. Ayrıca aradaki farkın alınabildiğini öğrenenler de 2 sene içinde dava açma hakkına sahip.

Örnek olay ve vergi farkı

Davaya konu örnek olayda davacı, bir inşaat projesinden 2 adet konut aldı. Her iki konut için de 92 bin 462 TL olan KDV ile birlikte 606 bin 136 TL'yi konut tesliminden önce firmaya ödedi. Fakat KDV indirimi sonrası firmanın KDV hariç tutarı 510 bin 625 TL'den, 557 bin 906 TL'ye çıkardığı yüzde 8 KDV ile konutların satış bedelini 602 bin 538 TL olarak fatura ettiği yani yüzde 10’luk indirimi (47 bin 280 lirayı) alıcıya yansıtmadığı ve bu tutarı da Maliye’ye ödemediği tespit edildi. Bu nedenle konut alıp dava açan vatandaş mahkeme tarafından haklı bulundu.

 

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi ne zaman sona erecek?


Geri Dön