27 / 04 / 2024

Ev almak için doğru zaman! 

Ev almak için doğru zaman! 

Uzmanlar şimdi ev almanın doğru bir yatırım olacağını belirtti. Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, kredilerdeki indirimden sonra konut fiyatlarının artabileceğini belirterek, "Kendisi için uygun evi bulanların beklememesi gerek" dedi. 



Faiz indirimi olacağı beklentisi bile piyasalara önceden yetti, indirim öncesinde bono ile faizlerin ve TL'nin de yabancı para birimleri karşısında gerilediği görüldü. Önümüzdeki süreçte yıl sonuna kadar Merkez Bankası'nın toplamda yapacağı üç toplantıdan da indirim kararı çıkması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta yapılan 425 baz puanlık indirimle birlikte toplamda 600-800 baz puan arasında indirim öngörüleri var.

Ekonimist Dergisi'nde yer alan habere göre, FED ve ECB'den gelen faiz indirimi açıklamaları, özellikle yabancı sermaye ihtiyacı olan Türkiye'yi olumlu etkiliyor. Uzmanlara göre, faiz indirim süreci özellikle ekonomik büyümeyi destekliyor ve ekonomi açısından ön gösterge, olan borsanın yükselişini destekleyici oluyor. Faiz indirimi bol ve ucuz para politikalarının devamı demek olduğundan finansal piyasalar için itici bir güç oluşturuyor.

 Ev almak için doğru zaman! 

MURAT ATAY / GARANTİ MORTGAGE GENEL MÜDÜRÜ

"Faizler düşünce konut fiyatları artabilir"

"Merkez Bankası'nın faiz indiriminin mortgage kredilerine mutlaka pozitif etkileri olacaktır.
Konut kredilerindeki talep birebir faizle ilgili değil, işsizlik, mevduat faizleri, dövizdeki iniş çıkışlar da yatırımcıların taleplerini etkiliyor. Ağustos 2018'den bu yana talep ötelenmesi var. En çok öteleme de konutta oldu. Ağustostan sonra ötelenen talep realize olacaktır. Faizler ve konut fiyatları tahterevallinin iki ucu gibidir; biri düştükçe diğeri yükselir. Son 1,5 yıldır artan maliyetlere rağmen konutlara zam yapılmadı, faizlerdeki düşüşle birlikte konut zammı da gündeme gelecektir. O nedenle kendisi için uygun evi bulanların beklememesi gerektiğini düşünüyorum. Konut almanın tam zamanı."

 Ev almak için doğru zaman! 

PROF. DR. YALÇIN KARATEPE /  Ankara  ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ

"Faiz indirimi devam edecek"

"Faiz indirimi zaten piyasalar tarafından bekleniyordu. 425 baz puanlık indirimin gerekçesi olarak üç ana faktör öne çıkıyor. Birincisi, yurtiçindeki enflasyonist baskının yakın gelecekte hafifleyeceği öngörülüyor. İkinci olarak, dünyada ekonomik aktivitenin yavaşlamasıyla birlikte ihracattaki fiyat baskısının da_ hafifleyeceği düşünülüyor. Üçüncü unsur ise dünyada merkez bankalarına faiz indirimi konusunda çokça baskı olması. Bu sürecin Türkiye'de de faizleri indirmek için uygun ortam yaratmış olduğu görülüyor. Ayrıca faiz indirimi kararında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu yöndeki talebinin de etkisi olduğu biliniyor. Ekonomide çok olağan dışı bir gelişme olmazsa, Merkez Bankası önümüzdeki PPK toplantılarında da hükümetin beklentilerine yönelik faiz indirimi adımları atmaya devam edecek.

 Ev almak için doğru zaman! 

200-300 PUAN DAHA İNDİRİM

Garanti Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder, ilave 200-300 baz puanlık faiz indirimini gerçekleştirebileceğini düşünüyor. Ergüder'e göre, faiz indirimi piyasada fiyatlandığı için tahvil faizleri üzerindeki etkisi sınırlı kalacak. Ancak Ergüder, fonlama koşulları rahatladıkça mevduat ve kredi faizlerinde de aşağı yönlü bir seyir öngörüyor.

Konut kredisi faizlerinin 0,99’a inmesiyle kriz bitecek!

Konut almanın tam zamanı! 


Geri Dön