19 / 03 / 2024

Ev almak için hazır mısınız?

Ev almak için hazır mısınız?

Ev satın almak büyük bir yatırım ve bütün yatırımlar gibi öncesinde hazırlıklı ve araştırma önemli. Ev satın almadan önce kendinizi sormanız gereken sorular bulunuyor. Haberimizi okuyarak yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz.



Konut satın almak istiyorsunuz ancak sürecin nasıl işleyeceğini bilmiyorsunuz. Ev sahibi olma hayalinizin sonuçlanmaması için ev alırken dikkat edilmesi gereken birçok püf nokta bulunuyor.

Paradurumu ve Hesapkurdu'ndan derlediğimiz verile göre, ev sahibi olmadan önce kendinize sormanız gereken birçok nokta bulunuyor. İşte tüm detaylar...

1- Evi ne için almak istiyorsunuz?

Yatırım amaçlı konut satın alacaksanız, evin değeri artacak mı, binanın yaşı kaç, içine harcama gerektiriyor mu, kentsel dönüşüme girme ihtimali var mı, kira geliri ne eder gibi soruların yanıtlarını araştırmalısınız. Oturum amaçlı satın alacaksanız, iş yerine uzaklığı, ulaşım kolaylığı, çevre durumu gibi ihtiyaçlarınıza göre karar vermelisiniz.

2- Peşinatınız var mı?

Ev almak gibi bir harcama için yeterli finansal duruma sahip olmalısınız. Kredi kullanarak konut almayı düşünüyorsanız kredi puanınızı kontrol edip peşinat için verebileceğiniz miktarı hesaplamalısınız. 

3- Kredi notunuz yeterli mi?

Kredi ile ev almak istiyorsanız iyi derecede kredi notuna sahip olmanız gerekiyor. Bunun için önce kredi notunuzu öğrenmeli ve kredi notunuzu yükseltmek için önlemler almalısınız. 

4- Acil durumlar için hazır mısınız?

Heyecan içinde yeni alacağınız evi düşünüyorsunuz. Ancak bu süreçte kredi taksitleriniz ile birlikte bütçenizin değişeceğini bilmelisiniz. Acil durumlarda devreye girecek maddi bir hazırlığınızın olması gerekiyor. Tüm riskleri düşünerek, bütçenizi sarsmayacak ve sizi zor duruma sokmayacak bir kredi yükünün altına girmelisiniz. 

5- Kontrolü sağladınız mı?

Konut satın almadan önce bina ve ev hakkında iyi araştırma yapmalısınız. Ev ile ilgili bütün evrakları satıcıdan isteyerek bir uzmana kontrol ettirmeniz gerekebilir. Evi almadan yaptığınız bu araştırmalar sonraki dönemlerde yaşamanız muhtemel birçok sorunun önüne geçecektir.

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön