25 / 04 / 2024

Ev almak için şimdi doğru zaman mı?

Ev almak için şimdi doğru zaman mı?

Konut sektörü Haziran ayı başında kamu bankalarının konut kredisi faizlerini düşürmesiyle hareketlendi. Peki konut sektöründe neler olacak? Fiyatlar ve faizler artmaya devam edecek mi?



Etimesgutta Emlak Müşavirliği Dernek Başkanı ve  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Odası yönetim kurulu üyesi Hakan Akçam, konut sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hakan Akçam, konut sektörünü nelerin beklediğini, konut fiyatlarını değerlendirdi. Flaş Gazetesi'nde yer alan habere göre; Akçam, şu açıklamalarda bulundu:

Son zamanlar da en fazla merak edilen ve konuşulan konulardan biri yükselen gayrimenkul piyasası ne olacak konusu...

Konut fiyatları düşer mi? Akla herkesin sepet diye tabir ettiği Altın ,Döviz, faiz v.s. bunlar ve benzeri bir sürü merak edilen sorular geliyor.

İki ay öncesine gidelim. Haziran ve Temmuz ayında konut kredi faiz oranları bazı kamu bankalarında 0,64'e indi. Öncesinde 1,25 ve üzeri seyreden faiz oranları düştükten sonra ev alacaklar için cazip hale geldi ve evlerini aldılar.Buna ilave olarak bir çok markalı lüks konut projesi de inen faizleri desteklercesine peşin alımlarda indirim ve kampanyalar yaptı. Kısa da olsa bu nefes iyi geldi ve bir dönem sektör bir parça hareket kazanmış oldu, satış yapıldı. Şimdiler ise durağanlık hakim..

5 Ağustos itibari ile faizler yükselmeye başladı.

1,27- 2 arası bankalarda farklı oranlar mevcut. Mevdut faizleri çok yükseldi yüzde 14-15 veren bankalar var.

Döviz belli belirsiz, Altın ve döviz yükselerek tarihi rekor fiyatlara tırmanıyor. İnsanlar pandemi döneminde yorgun bir günleri geride bırakmak tatlı anılar biriktirmek için tatile çıktılar şu anda döndüler veya dönmek üzereler. Piyasanın durağanlaşmasında ekonomik bir çok sebep olsa da sektör her yıl bu zamanlar tatil havasında olduğundan yavaşlar ve durağanlaşır. Gelelim merak edilen bir kaç soruyu cevaplamaya..

Konut fiyatları düşer mi?

Son 2-3 yıldır artan maliyetleri ve döviz'deki yükselişi inşaat rmaları maliyete yansıtamadı. Sıfır projelerde konut fiyatları uzun zamandır yatay seviyede devam ediyor. Müteahhitler elinde ki konut rezervini eritmek için de kampanyalar ve kişiye özel ödeme seçenekleri yapıyor. Ancak piyasa koşulları belli ve satışların durağanlaşmasından dolayı bu kolay olmuyor. İkinci el piyasasında da yüksek rekabet var. Alıcının kıt olduğu piyasa da ancak sıkışan, satmak zorunda olanlar gayrimenkulünü mecburen piyasa rayicinin altına satıyor. Alıcının kral olduğu bir piyasa var. Bu dönem kovalanırsa oldukça uygun fiyatlı hatta düşeş gayrimenkuller alınabilir. Piyasada alım anlamında fırsatlar var. Ancak genel anlamda fiyatların düşeceğini söylemek doğru olmaz. İlla ki yükselecektir, artan maliyetler fiyatlara yansıyacaktır. İnşaat şirketleri bu maliyetlere daha ne kadar dayanabilir ki..

En fazla eldeki konut rezervi bitene kadar. O zamana kadar parası olan, evim yok diyen için gerçekten fırsatların kovalanacağı bir dönem diyebiliriz. Ne kadar sürer net bir şey söylemek mümkün değil.

Peki Faiz ne zaman tekrar düşer..?

Ekonomik konjonktüre baktığımızda bize faizin orta vade de düşmeyeceğini gösteriyor. Psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına düşmesi zaman alacak gibi. Son yıllarda faizin yüksek olmasından dolayı ipotekli konut satışlarında ciddi düşüş var. Diğer satış türlerinde ise büyük artış olduğunu görüyoruz. 

Konut hâla alınır mı?

Yukarıda da bahsettiğim gibi alıcının kral olduğu bir dönem yaşıyoruz. Konutta arz yüksek, talep düşük.

Dolayısıyla alıcı çok kıymetli bu dönem. Yatırım için değil belki ama gerçek anlamda evi olmayan, özellikle oturum için ev sahibi olmak isteyenler bu dönem fırsat kovalayabilirler. Gayrimenkul piyasasında fiyat anlamında cazip fırsatlar bulabilirsiniz.

Konut kredisi faizleri yükseldi! Fiyatlar ne olacak?

İnşaatta yerli üretim konut fiyatlarını düşürecek mi?


Geri Dön