19 / 04 / 2024

Ev almak için en doğru zaman mı?

Ev almak için en doğru zaman mı?

Yatırımcı konut almak için doğru zamanı merak ediyor. Emlakçılar "Ev almak için yazı bekleyin" derken Müteahhitler Birliği, kampanyaları işaret ediyor.



Vatandaş yeni yılda ev almak İçin bazı sorulara cevap arıyor. "Günümüzde ev almak mantıklı mı ya da ev almak için konut kredilerinin düşmesini beklemek mi yor?" gibi soruları konut sektörü uzmanları Özgür Düşünce gazetesine cevapladı. 


Emlakçı Adem Maraşlı, yaz aylarına doğru konut fiyatlarında bir gevşeme beklerken ev alacak kişilerin yazı beklemesini tavsiye etti. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün ise, yeni yapılan konutların tanıtımı esnasında sunulan kampanyalardan yararlanmanın en doğru yol olduğunu vurguladı. 


FAİZDE KAFALAR KARIŞIK 

Faiz oranlarının şu an yüzde 1,151,25 bandında olduğunu bildiren KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, yıl ortasından önce faizlerin düşeceğini öngördü. Çelik, Eylül ayına kadar faizlerin 1 puanın altına ineceğini tahmin ederken, Müteahhitler Birliği Başkanı Yenigün ise faizlerin düşmeyeceğini şöyle anlattı: "Faizlerin düşme ihtimalini ben zayıf görüyorum. Çünkü Türkiyenin finans kapasitesi yeterli değil, bu yüzden ben faizlerin düşeceğini sanmıyorum." 


NELERE DİKKAT ETMELİ? 

-Yeni ev alıyorsanız, kampanya fırsatlarından yararlanın. Yatırım amacıyla konut satın alıyorsanız, getirişine dikkat edin. Bunun için merkezi lokasyonları tercih edin. 

-Oturum amacıyla alıyorsanız, iş yerinize yakınlık, işlevsellik, otopark gibi fonksiyonların olup olmadığına dikkat edin. 

-Bölgenin zemini, projenin inşaat ve deprem yönetmeliklerine uygunluğu, konutun mimari projede vadedilen özelliklere sahip olması gibi konulara dikkat edin. 

-Her iki yatınm karan için emsal karşılaştırmalar yapın. 


KENTSEL DÖNÜŞÜM TİCARETE DÖNMESİN 

Türkiye'nin deprem bölgesinde olmasından dolayı Kentsel Dönüşüm kanununun çok doğru olduğuna işaret eden Mithat Yenigün, "Her yerde müteaahitler türediğine göre kentsel dönüşümün doğru yapılmadığı ihtimali kuvvetli. Hiç müteaahitliği bilmeyen birisi Bağdat Caddesinde müteahhitliğe başlıyor. Bu da kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm tehlikesine dönüştürüyor. Kentsel dönüşümün ticarete dönüşmemesi taraftarıyım" dedi. 


SURİYELİLER -FİYATLARI ARTIRDI 

SON konut fiyatlarının senede dolayı fırladığını anlatan Maaesef konut fiyatları son 2 yılda özellikle Suriyelilerin 30 40 çok yüksek piyasalar durgun diye konuştu. 



Sümeyye KIRCA/Özgür Düşünce


Geri Dön