28 / 03 / 2024

Ev almak kolaylaştı!

Ev almak kolaylaştı!

Konut hesabına en az 3 yıl para yatırıp ilk evini alanlara devlet katkısı ödenecek. 5 yılda 75 bin lira biriktiren, 15 bin lira alacak. Büyük konut almak kolaylaşacak. 150 metrekarenin üstündeki konutlarda KDV oranı 31 Mart'a kadar yüzde 18 yerine 8 olacak.



Hükümet, ev sahibi olmayı kolaylaştıracak uygulamaları birbiri ardına hayata geçiriyor. Konut hesabıyla bankada en az 3 yıl düzenli birikim yapıp ilk evini alanlara devlet katkısının yolu açılırken, 150 metrekareden büyük konutlardaki yüzde 18 KDV yüzde 8'e çekildi. 26 Ağustos'ta başlayan konut hesabı uygulaması, dün bir toplantıyla tanıtıldı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konut hesabının tasarruf anlamında çok önemli bir uygulama, ilk defa konut alacaklar açısından önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Hane halkı tasarrufunu artırmak için Bireysel Emeklilik Sistemi'ni (BES) uygulamaya koyduklarını hatırlatan Şimşek, "İnanıyorum ki BES'e otomatik katılım reformuyla 10 yıl içinde en az ilave 100 milyar liralık daha fazla birikim olacak" dedi. Devlette de aynı seferberlik anlayışının olduğunu anlatan Şimşek, "Başbakanımız, bu sene için kamuda ne kadar tasarruf yapacağımıza dair bize ev ödevi verdi. Yani fuzuli harcama yapılmayacak tam aksine tasarrufla ülke güçlü bir şekilde ileriye taşınacak" diye konuştu.


HESAP SAYISI BİNİ AŞTI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da konut hesabı açarak en az 3 yıl düzenli ödeme yapanlara, ödeme miktarının en fazla yüzde 20'si ve yine en fazla 15 bin liraya kadar destek sağlanacağını belirterek, "Kısa sürede açılan hesap sayısı bini aşmıştır. Bankaların düzenleyecekleri büyük kampanyalarla başarılı çalışmalar ortaya konacak ve açılan hesap sayısı artacaktır" ifadelerini kullandı.


VERGİDE YÜZDE 50 İNDİRİM

150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 18 olarak uygulanan KDV 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e çekildi. 150 metrekareden büyük konutlarda KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Konut teslimlerinde halen yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. KDV kararı sektörde "satışlar artacak" yorumlarına yol açtı.


SEKTÖR SEVİNDİ

KDV kararı gayrimenkul sektörünü hareketlendirirken, büyük konut almayı kolaylaştıracak. Sektör temsilcileri, kararın konut satışlarına olumlu yansıyacağını ifade etti. Kararı memnuniyetle karşılayan sektör yetkilileri, banka faizlerinin düşürülmesi ve 150 metrekarenin üzerinde olan konutlarda KDV oranında indirime gidilmesinin canlılığı destekleyen faktörler olarak sektörün önünü açtığını söyledi.


NASIL YARARLANILACAK?

Konut Hesabı uygulamasından yararlanabilmek için tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmamak, konut edinimine kadar hesaba en az 3 yıl para yatırmak, konut edinim tarihini müteakip 6 ay içinde bankaya başvurmak gerekiyor. Aylık ödemelerde alt sınır 250, üst sınır ise 2 bin 500 lira. Hesaba açılışta bir defa 30 bin liraya varan para yatırılabiliyor. Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar birikimin yüzde 15'i (ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek); 48-59 ay olanlar yüzde 18'i (ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20'si (ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak. 60 ayda 75 bin lira biriktirenler, 15 bin lira devlet katkısı alabilecek.


Takvim 


Geri Dön