19 / 03 / 2024

Ev almak kolaylaştı!

Ev almak kolaylaştı!

Gayrimenkul sektöründe müjdeler peş peşe geldi. Hükümet sektördeki sorunları teşvik ve desteklerle çözdü. Yeni dönemde ev almak kolaylaştı...



Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründe, ard arda yapılan kampanyalar ve indirimler vatandaşların yüzünü güldürdü. Konut sektörü 2019'a müjdelerle girdi. Konut arayışında olan tüketiciler için birçok fırsat sunuluyor. Ev almak için en uygun zaman olduğunu söyleyen yetkililer konut sahibi olmanın daha da kolaylaştığını ifade ediyor. 

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında döviz kurlarındaki hızlı yükseliş ve kredi faizlerindeki artışlar konut sektörünü yavaşlatmıştı. Hükümet sektördeki tıkanıklığı açmak için önemler aldı. Çeşitli kampanyalar düzenlenen yeni dönemde teşvikler de arttı. 

Ev almak için 5 neden...

1- Konut kredi faiz oranı 1,49'a düştü

Bankalar konut kredisi faiz oranlarını peş peşe düşürmeye başladı. Güncel verileri göre konut kredilerinde aylık faiz oranını yüzde 1,63'ten yüzde 1,49'a düştü. En düşük faiz oranını VakıfBank sunuyor. 

Buna göre, 10 yıl vade ile 100 bin konut kredi kullanacak olan müşteri bu indirimle 13 bin 120 TL avantaj yakaladı. 

Konut kredi faiz oranı 1,49'a indi!

 

2- Emlakçı komisyonu düştü

Gayrimenkul alım satım ve kiralama gibi işlemlerin pazarlama faaliyetinde bulunup aracılık yapan emlakçıların 2019 yılında alacakları komisyon oranları düştü. Eskiden satış bedeli üzerinden alıcı yüzde 3, satıcı yüzde 3 olmak üzere toplam yüzde 6 komisyon ödenirken, artık alıcı ve satıcı yüzde 2, toplam yüzde 4 ödeme yapılıyor. 

Satış bedeli 100 bin TL olan bir dairenin alım satımınına aracılık eden komisyoncu 100 bin TL'nin yüzde 2'si oranında hem satıcıdan hem de alıcıdan olmak üzere toplam 4720 bin TL alır. 

Emlakçı komisyonu hesaplama 2019!

 

3- Tapu harcı indirimi

Tapuda gerçekleştirilen işlemlerin karşılığında alıcıdan ve satıcıdan belirlli oranlarda harç ödemeleri alınıyor. Tapu harcı binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu harç hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. 

Buna göre, 100 bin liralık bir evin satışa konu olması durumunda 2 bin lira alıcı, 2 bin lira satıcı olmak üzere 4 bin lira ödeme yapılması gerekiyor. 

 Bu yıl emlak alım satımında ne kadar tapu harcı ödenecek?

 

4- KDV'de indirim

Konut teslimlerinde uygulanan KDV 31 Mart 2019 tarihine kadar yüzde 8 olarak tahsil edilecek. 

Buna göre, 500 bin TL değerindeki bir evin yüzde 8 KDV ile satıldığı düşünüldüğünde  40 bin TL tahsil edilecek. İndirim kampanyası vatandaşa  50 bin TL kar sağlıyor.

Konutta KDV ve tapu harcı indirimi için son gün 31 Mart!

 

5- Devlet katkısı arttı

Konut hesabı uygulamasında devlet katkısı 25 bin liraya çıkarıldı. Konut hesabı, en az 3 yıl birikim yapıp ilk evlerini alacak çiftlere yüzde 25'e kadar devlet katkısı imkanı veriyor. Konut Hesabı ve Devlet Katkısı uygulamasında en az 3 yıl kalma şartı bulunuyor.

İlk kez konut alacaklara 25 bin TL'lik destek!

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com 


Geri Dön