24 / 04 / 2024

Ev almak mı, arsa almak mı daha mantıklı?

Ev almak mı, arsa almak mı daha mantıklı?

Euro ve doların önlenemeyen yükselişi sonrasında konut ve arsa fiyatları da tavan yaptı. Peki, yatırımcılar konuta mı arsaya mı yatırım yapmalı? İşte detaylar...



Son zamanları en çok merak edilen sorusu “Emlak fiyatları düşer mi?” konusun oluyor. Medyatava'da yer alan habere göre; konut ve arsa fiyatlara yönelik açıklama yapan Gayrimenkul Danışmanı Ozan Tek  şu şekilde konuştu: Emlak fiyatları yakın bir zamanda düşmez. Emlak fiyatlarındaki koşullar değişti,  çok fazla daire seçeneği yok. Kentsel dönüşüm, göç olayları gerçekleştiği için bu gibi durumlarda emlak fiyatlarının değişeceği beklemiyorum.

Gayrimenkul Danışmanı Ozan Tek, yatırım yapmak için arsa mı, ev mi sorusuna “Bölgesel olarak yere göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, İstanbul’da arsa bulmak zor olduğundan ötürü ev almak mantıklı iken, kırsal bölgeler de arsa almak daha mantıklı bir karardır.” yanıtını verdi.

Ev almak mı, arsa almak mı daha mantıklı?

Daire satışlarında tapu masrafları ne kadar?

Ev almaya karar verdiniz, fakat evin fiyatı ile olay bitmiyor, ayrıca karşısına tapu masrafları da çıkıyor. Tapu masrafları aldığınız dairenin fiyatının yüzde 4 alınıyor.  Yani tapuda beyan edilen satış tutarının yüzde 4’ü bir tapu harcı bulunuyor. Tapu harcının yüzde 2’sini alıcı, yüzde 2’sini ise satıcı ödüyor. Aynı zaman da döner sermaye alınır. 171,25 TL’ye ek olarak 23,50 TL tutarında da ilave hizmet bedeli tahsil edilir. İki rakamın toplamı olan 194,75 TL döner sermaye bedelidir. Kredi ile satın almalarda ise iki kat döner sermaye alınır. Ocak ayında ise bu harçlara gelecek zam oranları ile yüzde 36 gibi bir zam oranı tahmin ediliyor.

Ev almak mı, arsa almak mı daha mantıklı?

Kiralık daire bulmak neden bu kadar zor?

Bu süreçte kiralık daire bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Özellikle İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi büyük kentlerde kiracılar çok problem yaşıyor. Kiralık daire bulmanın bir çok sebebi var. Bunlardan en önemlisi kentsel dönüşümden dolayı insanlar çok fazla kiracının evleri yıkılıyor ve ev değiştiriyor. Ya da geçiçi olarak yakın çevredeki daireleri, evleri yıkılan kiracılar tutmaya çalışıyor.  İkinci sebebi ise göç olayı. Yakın semtler birbirine kaydı.  Örneğin; Zeytinburnu’na gelen göçler nedeniyle o bölgede oturan insanlar Bakırköy’e taşınıyor, Bakırköy’dekiler ise Florya’ya. Üçüncü bir sebep ise öğrencilerin gelmesi. Üniversitelerin tekrar açılması ile bir çok öğrenci yurt yerine evleri tercih ettiler, bu da ev bulunmasını zorlaştırdı.


Gayrimenkul yatırımı yapmak için şu an doğru zaman mı?


Geri Dön