26 / 04 / 2024

Ev dekorasyonunda renk tercihi!

Ev dekorasyonunda renk tercihi!

Ev dekorasyonunuzda güçlü bir hava kazandırmak için renklere önem verin. Peki cesur ve güçlü renkleri dekorasyonun merkezinde nasıl kullanabilir? İşte cevabı....



Söz konusu ev dekorasyonları olduğunda mobilyalarda, duvarlarda ve aksesuarlarda kullanılan renkler genellikle hep belirli kombinasyon ve tonlamalarda oluyor. Bunun elbette çok geçerli nedenleri var; mesela renk uyumunun seçtiğiniz tarza göre şekillenmesi ve mobilya tercihlerine etki etmesi; ya da mobilya tasarımlarındaki inceliklerin belirli renklerde daha çok ortaya çıkması; ya da mobilyaların yerleşimine göre aşırı renkler kullanmanın yaşam alanlarını yorucu ve boğucu bir atmosferle kaplaması...


Ama bizim konumuz hem dekorasyonda cesur ve güçlü renkler kullanmak hem de ortamı boğucu bir hale getirmemek. İşte bunun sırrı...


1-Kararında ve etkili kullanım

Nasıl ki bir filmde baş kahraman illa ki en çok ve en uzun görünen karakter olmak zorunda değil, yaşam alanınızı etkisi altına alacak olan renk de odanızı boydan boya boyamak zorunda değil! Yeterince kuvvetli ve etkili bir renk kullanacaksanız aşırıya kaçmadan da bu rengin hakimiyetini sağlayabilirsiniz. Özellikle neon renklerde ufak dokunuşlar bile tüm ortamın karakterini belirlemeye yeter.


2-Çarpıcı kombinasyonlar için doğru geçişler

Güçlü renklerin çarpıcı kombinasyonlarını oluştururken dikkat edilmesi gereken en önemli şey geçiş tonlamalarıdır. Farklı ve çarpıcı renkleri bir arada kullanmak için akıcı bir görüntü oluşturabilmek şart ve bunun için de ne kadar farklı olursa olsun tüm renklerin bağ kurabileceği daha nötr tonlardan bir fon ve geçiş alanı oluşturmak gerekiyor. Bu örnekte bu geçiş gri tonlamalı zeminde ve beyaz tuğla duvarlarda uygulanmış.


3-Tropikal bir doku

Hangi renkleri kullanmak istediğiniz mutlaka tercih ettiğiniz dekorasyon tarzı ile uyum göstermeli aksi takdirde absürt ve anlamsız bir görüntü ortaya çıkması olası. Örneğin bu salondaki gibi doğal, sıcak ve canlı renkleri harmanlamak istiyorsanız tropikal ya da Akdeniz tarzı bir dekorasyonu tercih etmeniz mükemmel bir ahenk meydana getirecektir.


4-Mutfaklarda turuncu sıcaklığı

Turuncu renk tonları en sıcak ve enerjik renklerin başında geliyor ve zaten bu yüzden de genellikle aksesuarlarda kullanılır. Ama aslında turuncu doğru kullanıldığı takdirde yüksek enerji ve mutluluk getiren bir renktir ve özellikle mutfaklarda ve yemek odalarında harikalar yaratabilir!


5-Mobilya tercihleri

Eğer oturma odası gibi sosyal yaşam alanlarında kırmızı, turuncu ya da canlı sarı tonları gibi sıcak ve etkili renklerin hakim olmasını istiyorsanız o halde mobilya tasarımlarında daha sade ve konforlu modeller tercih etmenizi tavsiye ediyoruz çünkü bu tarz kuvvetli renkler komplike tasarımlarla birleştiğinde yorucu bir atmosfer ortaya çıkarıyorlar.


6-Zıtlıkların uyumu

Uyum elbette dekorasyonun olmazsa olmaz kurallarından biri. Ancak uyum denilince akla hep birbirini tamamlayan tonlamalar gelmesine gerek yok. Bazen birbiri ile uyumsuz renklerin bir araya gelişi eşsiz bir çağdaş doku ve benzersiz bir estetik yaratıyor.



Posta



Geri Dön