23 / 04 / 2024

Ev fiyatları düşer mi? Yabancıya konut satışı fiyatları nasıl etkiliyor? 

Ev fiyatları düşer mi? Yabancıya konut satışı fiyatları nasıl etkiliyor? 

Türkiye, dünyada ev fiyatlarının en çok yükseldiği ülkelerden oldu. İnşaat maliyetlerinin artışı ve yabancı talebine ek olarak faizlerde konut fiyatlarını yükseltiyor. Peki ev fiyatları düşer mi? Yabancıya konut satışı fiyatları nasıl etkiliyor? İşte ayrıntılar..



Uluslararası gayrimenkul danışmanlığı yapan Elena Milishenkova, Türkiye'deki ev fiyatlarına ilişkin açıklamasında “Fiyatların bu kadar yükseldiği başka bir ülke daha bilmiyorum” ifadelerini kullandı. Konut değerleme danışmanlık şirketi CBRE’den Zeynep Konca ise değerlendirmesinde, enflasyon karşısında parasını kenarda tutmak istemeyenlerin konuta ve 2. el araca yöneldiğine dikkat çekerek, “Türkiye’de müteahhitler de ev satın almak isteyenler de fiyatları her zaman dolar cinsinden düşünüyor” dedi. 

Ev fiyatları düşer mi? Yabancıya konut satışı fiyatları nasıl etkiliyor?  

Haber Global'de yer alan habere göre; TÜİK tarafından açıklanan veriler kapsamında, geçtiğimiz Nisan'da ülkedeki tüm konutların fiyatları, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 40 arttı. Gayrimenkul danışmanı Milishenkova fiyatları asıl yukarı çeken nedenin iç talep olduğuna dikkat çekerken, Zeynep Konca inşaat maliyetlerinin kendi iç piyasa dinamiklerine göre; Türkiye’de Avrupa ve ABD’ye göre; daha çok yükseldiğine vurgu yaptı.

Ev fiyatları düşer mi? Yabancıya konut satışı fiyatları nasıl etkiliyor?  

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre; 2022 Nisan'dan 5 sene geriye gidildiğinde Türkiye'de ev fiyatlarının ortalama yüzde 127, megakent İstanbul'da ise 142 yükseldiği belirlendi. Aynı dönemler arasında İstanbul’da yeni bina inşa etmenin maliyetinde de yüzde 157 yükseliş gerçekleşti. Elena Milishenkova, megakent İstanbul'daki lüks konut projelerindeki evlerin fiyatlarının daha çok arttığını vurguladı. Milishenkova İstanbul’da bir emlak balonu riski görmediğinin altını çizerek, ikinci el ev fiyatlarının bu görüşü desteklediğini, İstanbul ve Antalya’da kiralık dairelere ciddi talep olduğunu belirtti. Milishenkova, konuyla ilgili açıklamasını "Eskiden bu talep artan nüfusla ilgiliydi, şimdi ise salgından sonra toparlanan turizm sektörü ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla alakalı" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Ev fiyatları düşer mi? Yabancıya konut satışı fiyatları nasıl etkiliyor? 

Milishenkova’ya göre; Türkiye’de konutun tamamı için kredi çekilememesi emlakta balon oluşma riskini engelliyor. Ancak ilk defa ev alacakların ve dar gelir grubundakilerin de konut almaktan biraz daha uzaklaştığı da belirtiliyor. Zeynep Konca, megakent İstanbul’da sınırlı sayıda arazi olduğu için talebin süreceğini ve fiyatların bu seviyelerde kalacağını ifade ediyor. 

Yabancıların Türkiye konut pazarına ilgisi 2022 Mayıs'ta da sürdü. Mayıs'ta yabancılara yapılan konut satışları 2021'in aynı ayına göre yüzde 235 arttı ve 5 bin 962 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırada 2 bin 451 konut satışıyla megakent İstanbul bulunuyor. Megakenti sırasıoyla, bin 885 konut satışı ile Antalya ve 264 konut satışıyla Mersin takip etti. 

Yabancıya konut satışında flaş gelişme! Resmen Meclis'e geldi! Yeni sınırlandırmalar geliyor!

Türkiye'deki binalar için flaş açıklama! İstanbul ve Ankara'daki yapılar alarm veriyor!

Konut yatırımında geri dönüşü süresi uzadı! İşte 3 büyükşehirdeki son durum!

Konutlarda Isı Yalıtım Projesi devreye alındı! 50 bin liraya kadar 0,99 faiz oranlı kredi müjdesi!


Geri Dön