23 / 04 / 2024

Ev hayali kuranlar dikkat! 

Ev hayali kuranlar dikkat! 

Ev alırken dikkat etmeniz gerekenleri daha önceleri de anlatmıştık. Bu kez ev seçimi yaparken ve konut kredisiyle ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri sizler için araştırdık....



Nakti olmayan ama ev hayali kuran binlerce kişi konut kredisi başvurusu yapıyor. Konut kredisi almadan önce araştırmanız ve dikkat etmeniz gereken birçok husus bulunuyor. Konut kredisi alırken belirli noktalara dikkat etmeniz işlemlerinizi çok daha güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmenizi sağlayacak.

Bütçenizi belirleyin

Ev seçimi yaparken ilk olarak bütçenizi belirlemeniz gerekiyor. Boşuna vakit kaybetmemek ve maddi açıdan zorlanmamanız için limitinizi öğrenmeniz gerekiyor. Konut kredisi çekmeye karar verdiğinizde bütçenize uygun bir kredi ödeme planı seçmeniz ödemelerinizin düzenli olması açısından en önemli etkenlerin başında geliyor. 

Evin krediye uygunluk şartlarını araştırın

Naktiniz olmadan ev almak istiyorsanız bankalar uygun kredi seçenekleri sunuyor. Bu süreçte krediye uygun olmayan bir ev için çaba harcamak, zaman kaybı ve ücret kaybına neden olabilir.

Krediye uygun evin taşıması gereken özellikler:
1- Evin kat irtifakı veya mülkiyeti olmalı,
2- Yeni yapılan bir konut ise çoğu banka için en az yüzde 80 oranında tamamlanmalı,
3- Sonradan evin projesine aykırı değişiklik yapılmamış olmalı,
4- Ev tapusunda niteliği “mesken” olarak geçmeli ve kullanılmalı,
5- Evin tapusu hisseli ise tüm hissedarlar paylarının satışını yapmalı, 
6- Alım yapılacak kişinin, anne, baba, kardeş ve kardeş çocukları olmaması gerekli.

Bankaların kredi seçeneklerini karşılaştırın

Herhangi bir bankaya başvuru yapmadan önce kredi tekliflerini karşılaştırmalısınız. Ciddi kazançlar elde etmek istiyorsanız toplam kredi maliyetinde en düşük ve en yüksek konut kredisi teklifi arasından ortalama farkı bulmanız gerekiyor. 

Dosya ve sigorta masraflarını öğrenin

Yasal olarak kullanılan kredinin binde 5’i oranında dosya masrafı alınabiliyor. Üçüncü kişi ve kurumlara bankalar tarafından ödenen ekspertiz, ipotek ve sigorta masrafı gibi masraflar, dosya masrafına yasallık kazandırılmıyor. Sigorta masrafları bankalarda çok farklı ve bazı durumlarda yüksek çıkabiliyor. Bankalara başvuru yapmadan önce sigorta masraflarını incelemeniz fayda sağlıyor.

Konut kredisine başvurmadan önce yapılması gerekenler!

Ev almak kazandırır mı?

Konut kredisi kullanmak isteyenler dikkat!

20 soruda konut kredisi!

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön