24 / 04 / 2024

Ev almak kazandırır mı?

Ev almak kazandırır mı?

Ev alacaklar dikkat! Uzmanlar uyardı. Ev alırken evin kendini kaç yılda amorti edeceğine dikkat edin....



Ev alırken kaybetmemek için dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Uzmanlar, ev alacakların yatırım yapayım derken zarara uğramaması için evin kendini kaç yılda amorti edeceğini hesaplamaları gerektiği konusunda uyardı.

Ak Gündem'de yer alan habere göre, ev alırken amorti süresine dikkat edilmesi gerekiyor. İster oturmak için ister kiralamak için olsun evi amorti değerine bakarak alanlar uzun vadede kazanıyor. 

Ev sahibi olmak isteyenlerin ileri de zarar etmemesi için amorti süresinin en fazla 15 yıl olması gerekiyor. Uzmanlar gayrimenkul alacakları uyardı. 

Amorti 15 yılı geçmemeli

Emlak Danışmanı Tahsin Ünal, ''Almak istediğimiz gayrimenkul bizim kira çarpanımızla 15 yılı geçmemeli. Daha geç getireceği için paramızı karlılığı daha da düşer'' diye konuştu. 

Araştırmalara göre, İstanbul'da bir ev kendini 20,4 yılda,  Ankara  bir ev 19 yılda, İzmir'de bir ev 18,8 yılda amorti ediyor. Güneydoğu'da ise dış göç nedeniyle amortisman süresi daha kısa. 

Emlak danışmanlarına göre, amortisman süresi 15 yılı geçmemeli. Çünkü o sürenin aşılması evin pahalıya alındığı anlamna geliyor. Bu durum özellikle çok popüler semtlerdeki cadde üstü evler için geçerli. 

Amortisman süresi nasıl hesaplanır

200 bin liralık bir ev için aylık kira getirisi bin olduğunda; ev sahibi 180 ayda 180 bin TL kira getirisi elde eder. Yani ev alırken cebinden çıkan parayı 15 yılda neredeyse geri kazanır. 

İstanbul,  İzmir  ve Ankara'da konut amortisman süresi ne kadar?


Geri Dön