24 / 04 / 2024

Ev kiralama işlemleri!

Ev kiralama işlemleri!

Mesken ihtiyacınızı karşılamak için daire kiralamak istediğinizi farz edelim. İstediğiniz gibi bir ev bulmanız halinde sizi ne gibi ev kiralama işlemleri bekliyor? Yapmanız ve dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?



Ev kiralama işlemleri!

Ev kiralama işlemleri, kiralayacağınız evi bulmak ile bitmiyor. Aksine evi bulduktan sonra asıl emlak kiralama işlemleri başlıyor. Söz konusu işlemler arasında öncelikle ev ile ilgili araştırma yapmak geliyor.


Evin borcunun olup olmadığı veya tapuda ev üzerinde herhangi bir ipotek olup olmamadığı hususlarını araştırmak ileride karşılaşılacak problemlere karşı önlem almaya yarıyor. Konut üzerinde DASK Zorunlu Deprem Sigorta poliçesi yoksa, DASK'ın düzenlenmesi gerekiyor.


Kiralayacağınız konut ile ilgili bir problemin olmaması durumunda, iş kira kontratını imzalamaya geliyor. Kontrat kapsamında, kira bedeline, kira artış oranına ve kira süresine ilişkin bilgilere yer veriliyor.


Ev kiralama kontratı örneği..

Dairesi

Mahallesi

Cadde/Sokağı

Numarası

Kiralananın Cinsi

Kiralayan Adı Soyadı

Kiralayanın T.C. Kimlik No

Kiralayanın Adresi

Kiracının Adı Soyadı

Kiracının T.C. Kimlik No

Kiracının Adresi

Akdin Başlangıç Tarihi

Akdin Süresi

Yıllık Kira Bedeli

Aylık Kira Bedeli

Kira Bedelinin Ödeme Şekli

Kiralananı Kullanım Şekli

Kiralananın Durumu

Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar

İmzalar

Tarih


Kiracının yasal hakları..

MADDE 299- Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.


B. Kira süresi

MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.


C. Kiraya verenin borçları

I. Teslim borcu

MADDE 301- Kiraya veren, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlüdür. Bu hüküm, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı aleyhine değiştirilemez; diğer kira sözleşmelerinde ise, kiracı aleyhine genel işlem koşulları yoluyla bu hükme aykırı düzenleme yapılamaz.


II. Vergi ve benzeri yükümlülüklere katlanma borcu

MADDE 302- Kiralananla ilgili zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülüklere, aksi kararlaştırılmamış veya kanunda öngörülmemiş ise, kiraya veren katlanır.


III. Yan giderlere katlanma borcu

MADDE 303- Kiraya veren, kiralananın kullanımıyla ilgili olmak üzere, kendisi veya üçüncü kişi tarafından yapılan yan giderlere katlanmakla yükümlüdür.



Kiracı depozito iadesi!
Kiracı hakları kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön