19 / 04 / 2024

Ev kredisi nasıl alınır?

Ev kredisi nasıl alınır?

Ev kredisi kullanarak, ev sahibi olmak istiyorsanız bazı şartlara uyum sağlamanız gerekiyor. Ev kredisi kullanmak için gereken şartlar nelerdir? Peki, ev kredisi nasıl alınır?



Ev kredisi nasıl alınır?

Konut kredisi kullanmak isteyen bir birey 3 tane belgeyi hazırlayarak bankaya başvuruda bulunması gerekiyor. Bu belgeler; nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir belgesi olarak karşımıza çıkıyor. Geliri olan her birey konut kredisi kullanabiliyor. Ancak kişinin daha önceden sorunlu kredisi varsa ve bankalar tarafından verilen kredi skorlaması kötüyse kredi kullanamaz.


Yapılan başvuru sonrasında, banka ilgili kişinin kredi skorlamasına ve önceden sorunlu kredisi olup olmamasına dikkat ederek, kredinin verilip verilmeyeceğine karar veriyor. Ancak ev kredisi almanın bazı şartları bulunuyor;


* Ev kredisi alma şartları, kişiye ve alınacak konuta göre değişkenlik gösteriyor. Ev kredisi alacak tüketicide aranan özellikler; aylık gelir gider durumu, maaş ve maaş dışı gelir belgeleri, geçmiş dönem ödeme bilgileri (kredi skorlaması)


* Konutta aranan özellikler; İnşaat ruhsatı, kat irtifakı, kat mülkiyeti gibi tapulardan en az birinin olması gerekiyor. Alınacak ev inşaat halinde ise, banka kendi anlaşmalı olduğu inşaat projelerinden kredi vermeye yönlendiriyor.


* Bankalar, ev kredisi istenen ev ve isteyen kişi ile kriterlerini karşılaştırıyor. Olumsuz bir durum söz konusu olmadıkça başvurunuz onaylanır ve konut kredisi için gerekli belgeler isteniyor.


Ev kredisi verilmeden önce bankalar ev ile ilgili ekspertiz raporu istiyor. Ekspertiz Sermaye Piyasası Kurulu lisansına sahip gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından gönderiliyor. Bu ekspertiz konutun acil satış değeri ile gerçek değerine bakıyor. Bunu belirledikten sonra bankaya bir rapor veriyor. Böylece konut kredisi verilmeden önce konut için ekspertiz değeri hesaplanmış oluyor.


Kredinin onaylanması halinde, ekspertiz raporunu ve kişinin gelir seviyesini göz önünde bulundurarak, konut kredisi miktarı belirleniyor. Talep edilen ev kredisi alınmış oluyor. 


Konut kredisi alma şartları nelerdir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön