23 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Son 10 gün!

Ev sahipleri dikkat! Son 10 gün!

Türkiye sınırlarında yaşayan kişiler için emlak vergisi ödemeleri 10 gün sonra sona eriyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükelleflerine ise para cezası kesilecek. 



Türkiye sınırları içerisinde yaşayan ve gayrimenkulleri bulunan mükellefler için emlak vergisi ödemeleri başladı. Her yıl mayıs ve kasım aylarında iki taksit halinde emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Bina, arsa ve arazi için ödenen bu vergileri belediyeler tahsil ediyor. Bu kapsamda ikinci taksit ödemelerinin bu ayın sonuna kadar yapılması gerekiyor.

Ev sahipleri dikkat! Son 10 gün! 

1- Kimler vergi mükellefi?

Binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenlerin emlak vergisi ödemelerini gerçekleştirmesi gerekiyor. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Ev sahipleri dikkat! Son 10 gün! 

2- Emlak vergisinden kimler muaf?

Bazı kişiler ise belli şartları sağlamaları durumunda emlak vergisinden muaf tutuluyor. Aşağıdaki şartları taşıyanlar için emlak vergisi oranı indirimli (yüzde 0) olarak uygulanıyor.

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Ev sahipleri dikkat! Son 10 gün! 

3- Emlak vergisi borcu nasıl sorgulanır?

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve sorgulamak isteyenler, bu işlemleri bağlı bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden teyit edebiliyor. 

Ev sahipleri dikkat! Son 10 gün! 

4- Emlak vergisi ödemeleri nereye yapılıyor?

Emlak vergisi taksitleri vatandaşların bağlı olduğu belediyelere yapılabiliyor. Ek olarak dileyen vatandaşlar belediyelerin banka hesaplarından ödenebiliyor. Pandemi döneminde ise  banka şubelerine gitmek istemeyenler bankaların mobil uygulamalarından da bu işlem tamamlanabiliyor. 

Ev sahipleri dikkat! Son 10 gün! 

5- Emlak vergisi ödemeyene ceza var mı?

Mükelleflerin herhangi mağduriyet yaşamaması için gerekli ödemeleri belirtilen tarihler arasında yapmaları gerekiyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükellefler için ise cezai işlem verilecek. Vergi dönemini geçiren mükellefler için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı kesilecek.

Ev sahipleri dikkat! Son 10 gün! 

6- Emlak vergileri iade edilebilir mi?

Birçok vatandaş emlak vergisinden muaf  tutuluyor. Bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek amacıyla açıklanan süre içerisinde başvurularını iletmesi halinde vergi iadesi alınabiliyor.

Vergi Usul Kanunu'na göre açıklanan emlak vergisi iadesi 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde yapılıyor. İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen ödeme yapan kişilerin geriye dönük olarak 5 yıllık ödenen vergilerinin iade başvurusunu belediyeler üzerinden yapılabiliyor.

Vergilerin ödendiği belediyeden yapılan başvurularda kişilerin yanında emlak vergisi iade dilekçesinin olması şartı bulunuyor.

15 soruda emlak vergisi muafiyeti!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Emlak vergisi ile ilgili her şey!


Geri Dön