26 / 04 / 2024

Vergi mükellefleri dikkat! Beyannameler için son 10 gün!

Vergi mükellefleri dikkat! Beyannameler için son 10 gün!

Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren beyan döneminde sona doğru geliniyor. Vergi mükellefleri beyanname dönemi için son 10 gün kaldı. Vergi mükellefleri bu tarihlere dikkat... 



Türkiye genelinde milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren beyan dönemi 1 Mart'ta başladı ve 25 Mart akşamında sona erecek. Vergi mükellefleri bu tarihleri kaçırmayın..

2018'de kiraladığı konuttan 4 bin 400 TL'nin, iş yerinden ise 34 bin liranın üzerinde kira geliri elde edenlerin beyanname vermeleri gerekiyor. İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde eden mükellefler bu istisna oranı düştükten sonra beyannamelerini mutlaka vermeli. 

Vergi mükellefi olan vatandaşlar ‘www.gib.gov.tr’ adresi üzerinden ‘hazır beyan sistemi’ne girerek hazırlanmış beyanlarını onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını kolaylıkla verebiliyorlar. 

Kira gelir vergisinde olduğu gibi değer artış kazancı vergisi içinde 25 Mart akşamına kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Kanunen gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması durumunda bazı vergisel sorumluluklar bulunuyor.

Gayrimenkullerin elden çıkarılması durumunda 2018 yılında gerçekleşen satışlardan elde edilen kazançlar için verginin bu sene içerisinde ödenmesi gerekli oluyor. 

Beyanname nereye verilir?

- Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamında, 
- İkametgahın bulunduğu vergi dairesine kağıt ortamında, 
- Elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile sözleşme imzalanarak e-Beyanname sisteminden verilebiliyor. 


Vergi mükellefleri dikkat! Beyanname vermeyi unutmayın!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! 


Öznur YASLI İKİER/Emlakkulisi.com


Geri Dön