19 / 04 / 2024

Vergi mükellefleri dikkat! Beyanname vermeyi unutmayın!

Vergi mükellefleri dikkat! Beyanname vermeyi unutmayın!

Gayrimenkul sahiplerinin sene içerisinde ödemekle yükümlü oldukları bazı vergiler bulunuyor. Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren vergiler için ödeme dönemi 2 gün sonra başlıyor. 



Gayrimenkul sahiplerinin sene içerisinde ödemeleri gereken bazı vergiler bulunuyor. Bu vergilerin zamanında ödenmesi vergi mükellefleri için oldukça önemli. 

Bu yıl içinde gayrimenkul sahipleri ilgilendiren; emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, kira gelir vergisi, değer artış kazancı vergisi ve miras vergisi için ödeme dönemi 2 gün sonra başlıyor. Ayrıca kira gelir vergisi ve değer artış kazancı vergileri için beyanname dönemi de başlıyor. 

Kira gelir vergisi ve değer artış kazancı vergisi mükellefi olup olmadığınızı öğrenmeniz için beyanneme vermeniz gerekiyor. 2019 yılının Mart ayının 1. gününden 25. günü akşamına kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor.

Kira gelir vergisi:

2018'de kiraladığı gayrimenkulden 4 bin 400 TL'den yüksek gelir elde edenlerin bu sene kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Bu kapsamda gayrimenkulünü kiraya verenler istisna tutarını aşıyor ise beyanname vererek vergilerini ödemeleri gerekiyor. 

Kira gelir vergisi mükellefiyeti, beyan sürecinde belli oluyor. Beyanname verilirken seçine gider yöntemleri ile yapılan indirimlerin karşılığında ortaya çıkan rakam istisna sınırının üstündeyse vergi ödenmekle yükümlü olunuyor. Kira gelir vergisinin birinci taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlayacak ve 31 Mart'ta sona erecek. 

Değer artış kazancı vergisi:

Geçtiğimiz sene ev veya iş yerini satarak kazanç elde edenler,  bu sene değer artış kazancı vergisi ödemekle mükellefler. Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.

Değer artış kazancı vergisi Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödeniyor. Değer artış kazancı vergisinin birinci taksit ödemesi 1 Mart'ta başlayacak ve 31 Mart'ta son bulacak. 


2019 vergi ödeme takvimi!

2019 kira gelir vergisi 1. taksiti!

2019 değer artış kazancı vergisi!

Öznur YASLI İKİER/Emlakkulisi.com


Geri Dön