19 / 04 / 2024

Vergi mükellefleri dikkat! Son 3 gün!

Vergi mükellefleri dikkat! Son 3 gün!

Türkiye sınırları içerisinde gayrimenkulü bulunan mükellefler için emlak vergisi ödemeleri 3 gün sonra sona eriyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükelleflerine ise para cezası kesilecek. 



Türkiye sınırları içerisinde yaşayan ve gayrimenkulleri bulunan kişiler için emlak vergisi 2. taksit ödemeleri devam ediyor. Her yıl mayıs ve kasım aylarında iki taksit şeklinde halinde emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. 

Son 3 gün

Binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenlerin emlak vergisi ödemelerini bu ayın sonuna kadar yapmaları gerekiyor. Bir binaya paylı mülkiyet durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellefler sayılıyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.

İndirimli emlak vergisi şartları

Bazı kişiler ise belli şartları sağlamaları halinde emlak vergisinden muaf oluyor. Aşağıdaki şartları taşıyanlar için emlak vergisi oranı indirimli (yüzde 0) olarak uygulanıyor.

- Hiçbir gelir olmayan,
- Sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler,
- Gaziler,
- Engelliler,
- Şehitler,
- Dul ve yetimler,
- İşsizler

Borcunuzu sorgulayın

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve sorgulamak isteyenlerin bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla öğrenebiliyor. Ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden bakabiliyor.

Mobil ödeme kolaylığı

Emlak vergisi taksitleri vatandaşların bağlı olduğu belediyelere ödenebiliyor. Ayrıca isteyen vatandaşlar belediyelerin banka hesapları üzerinden ya da mobil uygulamadan tamamlayabiliyor.

Ödemeyen yandı

Vergi borcu olanların herhangi mağduriyet yaşamaması için gerekli ödemeleri belirtilen tarihler arasında yapmaları gerekiyor. Bu tarihleri kaçıran vergi mükellefler için ise cezai işlem uygulanıyor. Vergi dönemini geçiren mükellefler için her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı kesiliyor.

Ödenen paralar geri alınabilir

Birçok vatandaş emlak vergisinden muaf sayılıyor. Bu kişilerin mağduriyetlerini gidermek için açıklanan süre içerisinde başvurularını iletmesi durumunda vergi iadesi alınabiliyor.

Vergi Usul Kanunu'na göre, açıklanan emlak vergisi iadesi 5 yıllık süreyi kapsayacak şekilde yapılıyor. İlgili kanuna göre; emlak vergisi muafiyeti olmasına rağmen ödeme yapan kişilerin geriye dönük olarak 5 yıllık ödenen vergilerinin iade başvurusunu belediyeler tarafından yapılabiliyor.

Vergilerin ödendiği belediyeden yapılan başvurularda kişilerin yanında emlak vergisi iade dilekçesinin olması şartı aranıyor. 

3 dakikada borcunuzu yapılandırabilirsiniz!

6 soruda 2020 emlak vergisi muafiyeti!


Geri Dön