19 / 03 / 2024

3 dakikada borcunuzu yapılandırabilirsiniz!

3 dakikada borcunuzu yapılandırabilirsiniz!

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren ‘borç yapılandırması’ için başvuru süreci başladı. Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme devreye girdi. Emlak vergisi borçluları internetten yapılandırmanın detaylarını araştırıyor. İşte tüm merak edilenler...



Geçen yıllarda devreye giren borç yapılandırma kararları sonrasında vergi dairelerinde uzun kuyruklar oluşmuş, binlerce kişi saatlerce bekleyip işlemlerini tamamlayabilmişti. Biz de saatlerce sıra bekleyenler arasında yer almıştık. Ancak bu yıl yapılan düzenlemeden faydalanmak için ‘bilgisayar başında 3 dakika’ zaman harcamamız yeterli oldu. İşte internet üzerinden borç yapılandırmanın ayrıntıları...

İŞLEMLERİ NASIL YAPTIK?

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre; ilk olarak İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesine (www.ivd.gib.gov.tr) giriş yaptık.

İnternet sitesine giriş yapmak için üye olunacağı gibi, TC kimlik numarası ile e-devlet şifresini kullanarak da işlemler gerçekleşebiliyor. Sisteme giriş yapılmasının ardından kolay bir kullanım ekranı sizi karşılıyor.

Sol tarafta yer alan kutucuklardaki ‘yapılandırma işlemleri’ sekmesi tıklanıyor.

Hemen ardından ise ‘başvuru formu’ tıklanarak borç yapılandırma sayfasına geçiş yapılıyor.

Burada ilk olarak borcun olduğu vergi dairesi seçiliyor.

Aynı sayfa üzerinde ödemenin peşin ya da kaç taksitte ödeme yapacaksınız onu bilgisi giriliyor.

Daha sonra aynı bilgi yazılı olarak da belirtilen kutucuğa işleniyor.

Son olarak ise açıklamaların olduğu kısımlardaki ‘evet’, ‘hayır’ kutucuklarından gerekli olanlar işaretlenerek sayfanın en altındaki ‘tamam’ kutucuğuna basılıyor.

Başvurunun alınmasının ardından başvuru onay sürecine alınıyor. Tüm bu işlemler yaklaşık 3 dakikada sona eriyor.

DÜZENLEMENİN AYRINTILARI

İşlemler 7 gün 24 saat boyunca internet sitesinden gerçekleşebiliyor. Vadesi geçen vergi borçları İnteraktif Vergi Dairesi'nden öğrenilebiliyor. Vergi ve cezalar, motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezası, öğrenim ve katkı kredisi ile idari para cezası gibi çok sayıda borç online olarak kapatılabiliyor.

Bilgisayar veya akıllı cep telefonları üzerinden de işlemler yapılabiliyor. Yapılandırma düzenlemesi, 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki dönemlere ait ve 17 Kasım 2020 itibarıyla kesinleşen borçlardan meydana geliyor.

Fırsattan yararlanılabilmesi için 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekiyor.

Yapılandırılan borcun 1 Şubat 2021 tarihine kadar peşin olarak ödenmesi durumunda, Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan yüzde 90, trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının aslından yüzde 25 indirim yapılıyor.

Yapılandırılan tutarların ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksit halinde ödenmesi fırsatı sunuluyor.

Bu fırsat kaçmaz! 5 soruda yapılandırma!


Geri Dön