28 / 03 / 2024

Fuat Oktay: 3. havalimanı borç yapılandırmayacak!

Fuat Oktay: 3. havalimanı borç yapılandırmayacak!

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA borcunun 5 milyar Euro'ya kadar olan kısmını yapılandırmak amacıyla Londra merkezli Dome Group'u yetkilendirmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 3. havalimanının borç yapılandırma işlemini gerçekleştirmeyeceğini belirtti.



Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay , 2020 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ve 2018 Yılı Kesinhesap Kanunu Teklifi’nin geneli ile Sayıştay raporları üzerinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Sözcü'de yer alan habere göre, İstanbul Havalimanı’nın yap işlet devret modeliyle ihale edildiğini, ihaleyi 5 şirket tarafından oluşturulmuş konsorsiyumun kazandığını ve bunun kamuoyuna açık olduğunu söyleyen Oktay, “Bankalara olan kredilerin geri ödenmesi planlandığı şekliyle yapılmakta olup mevcut borcun yapılandırılması söz konusu değildir.” diye konuştu.

İşletmeci İGA, 3. havalimanının borcunun 5 milyar euroya (32 milyar TL) kadar olan kısmını yapılandırmak için hazırlıklar yapıyordu. Londra merkezli Dome Group da yapılandırma işlemleri için yetkilendirilmişti.

‘TASARRUFLAR YATIRIMA DÖNÜŞÜYOR’

2019 dönemi küresel rekabetçilik endeksi hesaplamalarına göre, Türkiye’nin 141 ülke arasında 2018’de olduğu gibi 61’inci sıradaki yerini koruduğunu belirten Oktay, 2019 yılı raporunda Türkiye’nin özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri adaptasyonu entegrasyonu ve altyapı bileşenlerinde önemli iyileşmeler gösterdiğinin de vurgulandığını, ayrıca yenilik kabiliyetli bileşeninde de önemli ilerlemeler kaydedildiğini söyledi.

Oktay, “Cari açıkta son dönemde kaydedilen olumlu gelişmeler neticesinde tasarruf yatırım açığı da azalmakta. Bu da bize tasarrufların daha yüksek oranlarda yatırımlara dönüştüğünü göstermektedir.” dedi.

 

İstanbul Havalimanı neden refinansmana çıktı?


Geri Dön