26 / 04 / 2024

Kira geliri olanlar dikkat! Verginizi ödemeyi unutmayın!

Kira geliri olanlar dikkat! Verginizi ödemeyi unutmayın!

Gayrimenkullerin kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirlerin vergiye tabi tutulması gerekiyor. 2018'de 4 bin 400 liranın üstünde kira geliri elde ettiyseniz kira gelir verginizi ödemeyi ve beyanname vermeyi unutmayın... 



Gelir Vergisi Kanunu’nun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve bu gelirler belirli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. 

Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanıyor. Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor. 

Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması durumunda, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Buna göre; gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması, kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması, hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanacak. 

Konutlardan elde edilen kira gelirleri süresinde beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2018 yılı için 4.400 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor.  Gayrimenkul istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen
gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusu oluyor.  

2018 yılında 4.400 TL’nin altında mesken kira geliri olanlar bu gelirleri için yıllık beyanname vermeleri gerekiyor. Kira gelir vergisi beyanname dönemi 1 Mart'ta başladı ve 25 Mart'ta sona erecek. Kira gelir vergisinin birinci taksit ödemeleri ise 31 Mart'ta bitecek. 

Kimler beyanname vermeli?

1-) Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2018 yılı için 4.400 TL) aşanlar,

2-) İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2018 yılı için 34.000 TL) aşanlar (Beyanname verme sınırı olan 34.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.),

3-) Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2018 yılı için 1.800 TL) aşanlar, yıllık beyanname verecekler.


Ev sahipleri dikkat! Vergi mükellefi olabilirsiniz!

Öznur YASLI İKİER/Emlakkulisi.com


Geri Dön