19 / 03 / 2024

Kira geliri olanlar dikkat! Ceza yemeyin!

Kira geliri olanlar dikkat! Ceza yemeyin!

Evi ve iş yeri kirada olanların 1 Ocak-31 Aralık 2018 tarihleri arasında elde ettikleri gelir için beyanname verme süresi 1 Mart’ta başlamıştı. Kira geliri olanların beyanname vermeleri için son gün yarın. 



Evi ve iş yeri kirada olanların 1 ocak-31 Aralık 2018 tarihleri arasında elde ettikleri gelir için beyanname verme süresi 1 Mart’ta başlamıştı. Son gün 25 Mart. Mükellefler, pazartesi günü saat 23.59’a kadar gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden (www.gib.gov.tr) ‘Hazır beyan Sistemi’ne girerek hazırlanmış beyanları onaylayarak hızlı ve kolay bir şekilde beyanname verme hakkına sahipler. 

Posta Gazetesi'nde yer alan habere göre kira gelirlerini beyan etmeyenlere, eksik ve yanlış beyan verenlere usulsüzlük ve vergi ziyaı cezası uygulanacak. ‘ben kirayı elden alıyorum’, ‘sözleşme yapmadım’, ‘kimse tespit edemez’ demeyin. evini veya iş yerini kiralayanların ne kadar gelir elde ettiği, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tapu, elektrik, doğal gaz, su abonelikleri ile banka, Ptt, sigorta gibi kurumlardan alınan bilgiler doğrultusunda kolayca tespit edilebiliyor.

AY BİTMEDEN ÖDEYİN

Kira gelirlerini süre bitimine kadar beyan etmeyenler veya eksik beyan edenler 4.400 liralık istisna tutarlardan da yararlanamıyor. Beyanname verdikten sonra tahakkuk eden yani bildirilen verginin tamamının peşin veya iki taksitten ilkinin bu ayın sonuna kadar anlaşmalı bankalara, PTT şubelerine veya gib.gov.tr üzerinden ödenmesi gerekiyor. 

Kiraya verdiğiniz konutu, son 5 yıl içinde satın aldıysanız ‘gerçek gider’le, evin satın alma bedelinin yüzde 5’ini kira gelirinizden düşebilirsiniz. Yüzde 5 indirim, bir ev için geçerli oluyor. İşyerleri yüzde 5 gider indiriminden yararlanamaz. 

Anne, baba, büyükanne, büyükbaba, kardeş, çocuk ve torunların kullanımına tahsis edilen konut için emsal kira bedeli ödenmiyor. Kaynana bu sayılanların dışında tutuluyor. Amca, dayı, hala, teyze gibi kişiler evde bedelsiz oturursa vergi ödeniyor. Keza arkadaşlar da kira bedeli ödemek zorunda.

İKİ YÖNTEMDEN BİRİ SEÇİLECEK

‘Götürü gider’ ve ‘gerçek gider’ olmak üzere 2 yöntemden biri seçilecek. Götürü gider hiçbir masrafınız olmasa bile kazançtan direkt yüzde 15 indirim yapmanızı sağlıyor. Bu yöntemi seçenler 2 yıl boyunca aynı yöntemi tercih ediyor. Gerçek giderde ise giderleriniz varsa vergi ödemesi bile çıkmayabilir.

KREDİ ÖDEYENLER

Kiraya verdiğiniz evi, banka kredisi kullanarak satın aldıysanız, ‘ödediğiniz faizleri’, kira gelirinizden düşebilirsiniz. Bankaya yapılan ödemelerin toplamını değil, o ödemelerin içinde yer alan ‘faizleri’ gelirden indirebilirsiniz.

KİRADA OTURANLAR

Evini kiraya veren, kendisi de kirada oturuyorsa, ‘gerçek gider’ yöntemini seçip, ödediği kirayı elde ettiği kiradan düşürerek ciddi bir indirim sağlayabilir.
 

Ayda 367 TL'den fazla kira alanlar dikkat!


Geri Dön