24 / 04 / 2024

Kira geliri olanlar dikkat!

Kira geliri olanlar dikkat!

Ev ve iş yeri kirada olanlar için vergi dönemi başlıyor. 2017'de kira geliri elde edenler vergi beyannamesi verecek, 3 bin 900 liranın altında kira geliri olanlar kapsama alınmadı.




Kira geliri vergisinde yeni dönem için geri sayım başladı. Korkusuz gazetesinde yer alan habere göre, 2017 yılında kira geliri elde edenler, 1-26 Mart arasında vergi beyannamesi verecek. Aralık 2017 itibariyle kira geliri nedeniyle vergi mükellefi olanların sayısı 1.9 milyon. Kira gelirleri için istisna tutar 3 bin 900 TL. 3 bin 900 TL'nin altındaki kira geliri için beyanname verilmeyecek.

YAŞLILARA ÖZEL HİZMET

2017 yılında ne kadar kira geliri varsa o kadar beyan edilecek. Ev 2 ay boş kaldıysa ve 10 ay kira geliri varsa 10 aylık kira geliri beyan edilecek. 60 yaş üzeri, engelli, okuma-yazma bilmeyen ve hastalara talep edilmesi durumunda vergi memuru gönderilecek. Bunun için maliyeden randevu alınabilecek. Kira gelirini beyan ederken seçeceğiniz yöntem ödeyeceğiniz vergi tutarı açısından çok önemli. Götürü gider yönteminin seçilmesi halinde iki yıl boyunca bu yöntem değiştirilemeyecek. Avantajı ise gayrimenkulünüzle ilgili hakkı sağlaması. Gerçek giderlerde; mülk sahibinin üstlendiği aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri, mülke ilişkin sigorta giderleri, mülk konut ise banka kredisiyle alınması halinde 5 yıl süre ile faiz ödemeleri, gayrimenkule ait bakım onarım ve idame giderleri, mülk sahibi kendisi de kirayda oturuyorsa ödediği kira giderini vergi hesabından düşebiliyorsunuz.

 


Geri Dön