20 / 04 / 2024

Ev sahipleri dikkat! Verginizi ödemeyi unutmayın!

Ev sahipleri dikkat! Verginizi ödemeyi unutmayın!

Konutta yıllık 4 bin 400, iş yerinde ise 34 bin TL gelir elde eden vatandaşların vergilerini ödemesi gerekiyor. 1 Mart'ta başlayan ilk taksit ödemeleri 1 Nisan 2019 mesai saati sonuna kadar yapılabilecek.



Gayrimenkullerin kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Geçtiğimiz yıl 4 bin 400 liranın üstünde kira geliri elde edenlerin kira gelir vergisini ödemesi ve bayanname vermesi gerekiyor. 

Gelir Vergisi Kanunu’nun 70 inci maddesinde yer alan mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve bu gelirler belirli koşullarda gelir vergisi kapsamında yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl işyeri ve meskeninden kira geliri elde edenler için beyan dönemi 1 Mart'ta başladı. Kira geliri elde edenlerin mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeme yapması gerekiyor. 

Gelir vergisi beyanname verme süresi 25 Mart 2019 tarihinde bitiyordu. Maliye Bakanlığı yayımladığı bir sirküler ile bu süreyi 31 Mart 2019 tarihine kadar uzattı, 31 Mart tarihi pazar gününe denk geldiği için gelir vergisi beyanname verme süresi 1 Nisan 2019 mesai saati sonunda bitecek.

KİRA BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?

Mükellefler, bugün günü saat 23.59’a kadar gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden (www.gib.gov.tr) ‘Hazır beyan Sistemi’ne girerek hazırlanmış beyanları onaylayarak hızlı ve kolay bir şekilde beyanname verebilecek.

Beyannameler;
- Hazır Beyan Sistemi aracılığıyla internet ortamında,

- Bağlı bulunulan (ikametgâhın bulunduğu yer vergi dairesi) vergi dairesine kâğıt ortamında,

- 3568 sayılı Kanun gereği elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları ile sözleşme imzalanarak e-Beyanname sisteminden, verilebilecek.

KİRA BEYANNAMESİ İÇİN HAZIR BEYAN SİSTEMİ NASIL KULLANILIR?

Kira geliri elde eden mükellefler; kimlik bilgilerini girip özel güvenlik sorularını cevaplayarak, İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr) şifreleri ile şifre yok ise anında İnteraktif Vergi Dairesi internet sayfasından “Kayıt Ol” ile online şifre edinerek, İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak (Şifre yoksa herhangi bir vergi dairesinden ücretsiz alınabilir), e-Devlet üzerinden, Sisteme 7 gün 24 saat giriş yapabiliyor.

Kira geliri yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar da hazır Beyan Sisteminden faydalanabilecek. Buna göre, vergi dairesinde mükellefiyet kaydı bulunmadığında, Sistem üzerinden hazırlanan kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda, şahıs adına vergi dairesinde mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak yapılacak. Onaylanan kira geliri beyanına ilişkin ödemeler anlaşmalı bankalardan veya tüm vergi dairelerinden de yapılabilecek. Ayrıca, Sistemden anlaşmalı olan bankaların banka ve kredi kartlarının yanı sıra internet bankacılığı kullanılarak da vergi borcu ödenebilecek.

Kira geliri olanlar dikkat! Ceza yemeyin!

22 soruda kira vergisi!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor!


Geri Dön